Werkstuk  

over  

ANTARCTICA

 

                                

                                                                                 door Mitchel                                                                            

             De inhoudsopgave

1.       De inleiding

2.          Wat is Antarctica?

3.       De geschiedenis: wie heeft Antarctica ontdekt.  

4.       Antarctica in jaartallen op rij    

5.       De flora en fauna op Antarctica.  

6.       Het verdrag van Antarctica.  

7.       Welke mensen komen er op Antarctica?    

8.       Het gat in de ozonlaag.  

9.       Bronnen.  

                De inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen: omdat ik het bijzonder vindt. Zo’n ijsmassa en zo koud waar toch nog dieren leven. IJsbergen zo mooi, pinguïns en walvissen in grote hoeveelheden. Mensen die daar gaan werken om onderzoek te doen. Het lijkt haast onmogelijk om daar te leven. Door er meer over te lezen, heb ik heel veel over dit onderwerp geleerd. De informatie heb ik van internet en een encyclopedie/wereldatlas.  

                        

             Wat is Antarctica?   

Al eeuwen geleden had men al een vermoeden dat er ten zuiden van Afrika, Amerika en Azië een onbekend land moest liggen. Rond 1820 werd er inderdaad een nieuw land ontdekt. Het blijkt dus om een nieuw werelddeel te gaan. Het krijgt de naam Antarctica of de Zuidpool. De naam Antarctica is afgeleid van anti = tegen en Arctica = Noordpool dus letterlijk betekent het de tegenpool van de Noordpool. Het heeft een oppervlakte van 14 miljoen km2 en dat is ruim 400 keer zo groot als Nederland oftewel 3x zo groot als Europa. Van Antarctica is slechts 2% zichtbaar, de rest is ijs, ijs en nog eens ijs. De temperatuur is in de winter -50 tot -60 celsius. De koudste temperatuur daar ooit gemeten is -89,2 celsius. Antarctica heeft geen eigen bevolking, omdat het er te koud is om te wonen. Als de eerste ontdekkingsreizigers er komen treffen ze er ook niemand aan. Nu wonen er ’s zomers ongeveer 5000 en ’s winters slechts 2000 wetenschappers. Het land wordt aan alle kanten omwegen door een ijskoude stormachtige zee. Soms komen er windkrachten voor tot 300 km per uur. Zomer op Antarctica: die begint in september en eindigt in maart. Met als speciaal kenmerk het aanhoudende daglicht. De winter is daar van maart en eindigt in september. Er is in de winter totaal geen daglicht.      

Antarctica wordt omringd door 3 oceanen: - de Indische oceaan.

-         de Grote oceaan.

-         de Atlantische oceaan.

 

De ijslaag die Antarctica bedekt is 2300 meter dik. Het ijs op Antarctica bestaat grotendeels uit gletsjerijs. Dit ijs ontstaat doordat sneeuw jaar op jaar wordt samengedrukt/geperst. Deze ijsmassa hoopt zich op, door de kracht glijdt die af naar lager gelegen gebieden. Zo ontstaan gletsjers (ijsrivieren). Op Antarctica vindt je de langste gletsjer ter wereld de 400 km lange “Lambertgletjser”. Als gletsjers de kust bereiken worden ze ijskliffen of ijsplateaus. De bekendste is het Ross plateau die is ongeveer net zo groot als Frankrijk.  

                        

Jaarlijks breken er stukken ijs van deze plateaus, deze worden ijsbergen genoemd. IJsbergen van 7 km zijn geen uitzonderingen. De grootste ijsberg ooit gezien was 333 km lang.

                      

Op enkele plaatsen op Antarctica ligt geen ijs. Die plaatsen worden de zgn. “Oasen” genoemd. De grootse oasen zijn de “Dry Valleys” in het gebied Victoria Land. Daar valt nooit een druppel sneeuw of regen. Het landschap wordt vergeleken met Mars.  

                               De geschiedenis  

De oudste kaart van Antarctica werd in 1513 getekend door Piri Reis, een Arabische admiraal. Dat is heel bijzonder want er is in die tijd weinig bekend over het zuiden van onze aarde. Na die tijd is men op zoek gegaan na dit gebied op de kaart. Pas in 1820 zijn  walvis- en zeehondenjagers  voor het eerst op Antarctica geweest.                                                                                                   

 

Eerst denkt men dat Antarctica eilanden zijn, maar in 1838 wordt ook het oosten van Antarctica ontdekt door Sir James Ross.

 

In 1895 roepen wetenschappers op om Antarctica grondig te verkennen. 2 Jaar later vaart een Belgisch schip bij de eilanden en probeert daarna Antarctica binnen te dringen. Het schip raakt door ijs ingesloten en 1898 kunnen ze pas weer terugkeren. Dit is de eerste expeditie die in de winter wordt doorgebracht. In 1902 bouwt Robert Scott een kamp.

De eerste persoon die de geografische Zuidpool heeft bereikt is de Noor Roald Amundsen in het jaar 1911. - foto: Roald Amundsen bij de Zuidpool.  

In 1912 keerde hij weer terug naar Noorwegen.

 

  Antarctica: in jaartallen op rij  

1513- Landkaart getekend door Piri Reis met daarop de omtrekken van een zuiderland”.

1675- Antonie de La Roche ontdekt Zuid-Georgie.

1773- James Cook vaart als eerste voorbij de zuidpoolcirkel.

1819- William Smith ontdekt als eerst de Zuid-Shetland-eilanden.

1820- Thaddeus von Bellingshausen ontdekt het Antarctisch schiereiland.

1838- Ontdekking van het vasteland van Antarctica.

1839-’41 Expeditie van Sir James Ross waarbij ondermeer de Rosszee en de Ross ijsplaat wordt ontdekt.

1895- Het internationaal Geografisch Congres in Londen roept op om nog voor het einde van de eeuw aan te vangen met het in kaart brengen van Antarctica.

1897- De Belgica begint onder bevel van Adrien baron de Gerlache Gomery aan een zuiver wetenschappelijke expeditie naar Antarctica.

1902- Howard Falcon Scott vliegt als eerst met ballon over Antarctica.

1902- Robert Scott sticht tijdens zijn eerste expeditie in Antarctica.

1912- De eerste expeditie bereikt over land de zuidpool onder leiding van Roald Amundsen.

1928- Sir Hubert Wilkins vliegt als eerste met vliegtuig boven Antarctica.

1929- Richard Byrd en Bernt Balchen bereiken met hun vliegtuig de Zuidpool.

1935- Lincoln Ellsworth steekt met zijn vliegtuig het hele continent over

1957-’58- Internationaal Geofysisch Jaar, gewijd aan Antarctica.

1959- Antarcticaverdrag wordt opgesteld. Die treedt in 1961 in werking.

1976- Imre en Roseli Friedmann maken bekend dat ze in stenen uit de Dry Valleys crypto-endolieten hebben gevonden.

1985- Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA maakt de ontdekking van het ozongat bekend.

1996- De NASA maakt bekend dat er in een Mars-meteoriet gevonden in Antarctica mogelijk sporen van leven zijn gevonden.

1999- Ronald Naar en Coen Hofstede bereiken als eerste Nederlanders over land de Zuidpool.  

 De flora en fauna op Antarctica  

In het binnenland van Antarctica en op de uitgestrekte ijsvelden. Is er van plantengroei niets te bekennen. En er leven daar weinig diersoorten. Aan de kust en eromheen is een rijk planten – en dierenleven. Ook in bodem van de rotsen leven er dieren onder het ijs. Ook onder het ijs van het vasteland zijn er dieren te vinden. In het binnenland zijn er nooit planeten en dieren te vinden. 7 Soorten pinguïns leven op Antarctica. Die dieren zijn goed uitgerust om in dit klimaat te kunnen leven ze hebben onderhuids een dikke laag vet die hem goed beschermt tegen de kou. De pinguïns die voorkomen op de Antarctica zijn:

Adeliepinguin,  keizerpinguïn,

Koningspinguïn, rotsspringer,

Macaronipinguin, kinbandpinguin  

                              Hier heb ik een foto van een pinguïn.

                         

De pinguïns eten ”Krill”:dat zijn garnaalachtige beestjes die gegeten worden door alle dieren van Antarctica. In de oceanen rondom de zuidpool leven maar liefst 600 000 miljard krill rond. Van geen enkel dier op de aarde zijn er meer exemplaren. Alle krill bij elkaar wegen meer dan alle mensen op de aarde!  

                                   Hier zie je een foto van krillkreeftje

                                               

Zeevogels: vogels hebben het niet gemakkelijk op Antarctica omdat er weinig land is maar veel zee. Ze broeden daarom veelal bij de eilanden waar ze op de kliffen en hellingen leven. De soorten vogels die voorkomen zijn:

Albatrossen                     Aalscholvers

IJshoenders                    Jagers

Stormvogels                   Meeuwen

Sterns

                     Hier heb ik een foto van een soort vogel:

                      

                                      Sterns

Robben:

Zoals gezegd hebben deze ongewild bijdrage geleverd tot de ontdekking van Antarctica. Jagers gingen op jacht naar robben totdat die op Antarctica stranden. Soorten die er voorkomen:     

Pelsrob                          Roszeehond

Zeeluipaard                    Wendellzeehond

Krabbeneters

                                 

Walvissen: het grootse zoogdier die voorkomt op onze aarde. Op Antarctica komen voor de baleinwalvissen: zoals de blauwe vinvis, de gewone, de noordse en de dwergvinvis. De tandwalvissen: potvis, orka’s en butskoppen.  

De planten:  

Je vindt op de Zuidpool maar weinig planten. Er groeien alleen maar mossen en korstmossen. Die kunnen namelijk goed tegen Extreme koude tempraturen. Ze groeien meestal op rotsen en keien. ’s Winters gaan ze in een soort winterslaap of vriezen droog. Er zijn meer dan 350 soorten mossen op Antarctica. Sommige zijn meer dan 2000 jaar oud. Er kunnen slecht 2 kruidachtige planten groeien op Antarctica. Een antarctische grassoort(smele genaamd)en een parelkruid.  

Vroeger ongeveer 70 miljoen jaar geleden was Antarctica bedekt met naaldbomen. Pas 45 miljoen jaren later was het bedekt met ijs.  

      Het verdrag van Antarctica  

Dit verdrag is in 1959 opgesteld. Omdat Antarctica geen zelfstandig land is met een eigen regering, wilden een aantal landen een stuk van Antarctica hebben. Die landen zijn: Argentinië, Australië, Chili, Frankrijk, Groot-Brittannië,  Nieuw – Zeeland en Noorwegen. Hieronder de kaart van de landen met hun stukken land.

 

Die afspraken zijn: Antarctica mag geen bezit worden van deze landen en het mag alleen gebruikt worden voor onderzoek. Er mogen geen kernproeven worden gehouden en geen militaire oefeningen. Ze moeten elkaar vertellen wat ze er willen doen. Ze beschermen samen de planten- en dierenwereld. In 1971 wordt zelfs de zeehondenjacht op enkele soorten verboden. Er worden ook afspraken gemaakt op de vangst van krill en vissen om uitsterven te voorkomen.  

Welke mensen komen er op Antarctica?  

Er leven geen mensen op Antarctica behalve honderden wetenschappers. Antarctica kent velen geheimen. In de wetenschappelijke stations werken onderzoekers samen om de geheimen van Antarctica te ontdekken. Ze onderzoeken ijs, gletsjers, de ozonlaag, dieren en het klimaat enz. Hieronder zie je een kaart van de wetenschappelijke stations.( de rode stippen zijn de wetenschappelijke stations bijv. Scott-Amundsen station meestal genoemd naar de ontdekkers van Antarctica).

Onderzoekers hebben een meer ontdekt op Antarctica “ Lake Vostok “.

Het ligt ruim 4000 m onder de ijskap.  - kaart van Lake Vostok Het is minstens 35 miljoen jaar oud. Dus het is erg interessant voor de wetenschappers. Ook maken elk jaar 30 duizend toeristen een cruise rond Antarctica. Om de Flora & Fauna te zien. Die moeten zich aan een aantal regels houden: o.a het is verboden om afval overboord te gooien.

          Het gat in de ozonlaag  

Ozonlaag wat is dit? Het is een laag die nodig is om ons te beschermen tegen de sterke zonnestralen. Gassen komen in ons milieu terecht ( gassen uit spuitbussen( CFK’s. en gassen uit koelkasten.) Vanaf 1974 is bekend dat de ozonlaag boven Antarctica steeds dunner wordt. Dit is erg gevaarlijk voor de mens: huidkanker en zonnebrand. Ook de natuur raakt van slag: conditie van de oceanen loopt teruguit (denk aan het voedsel van de dieren die erin leven).  

                               Hieronder het gat van de ozonlaag

                                        

 Het 2de probleem is het broeikas effect wat betekent dat de temperaturen hoger worden, het ijs gaat smelten van de Noord en Zuidpool, wat betekent dat het waterniveau gaat stijgen. Voor ons land is dit heel gevaarlijk omdat we erg laag liggen. (Nederland).  

                                     Bronnen  

1. Het laatste continent- www.hetlaatstecontinent.be

2. Mijn eigen wereldatlas

3. www.maduro.nl/latina/ant_inl.htm

4. www.home2planetinternet.be/pkenis/de8.htm (ozonlaag)  

5. www.spreekbeurten.info/antartica.html  (flora en fauna).

6. www.tenan.vuurwerk.nl/reports/wadden/0203groep8/dennis/dennisantartica.htm

7. www.webkwestie.nl/antartica/index.

8. www.mediatheek.thinkquest.nl/~lla171/

9. www.vwkweb.nl/index.html?http://www.vmkweb/weerinfo/klimaat/antartica.html

10.www.pinguins.info

 

Terug naar spreekbeurten