Ballet

door

Bo Bosboom!

                                                             

Deze spreekbeurt gaat over Ballet. De punten waar ik het over ga hebben zijn:  

1.)    Wat is ballet?

2.)  Klassiek ballet.

3.)  Kleding.

4.)  Spitzen.

5.)  Pasjes.

6.)  Jazz ballet.

7.)  Kleding.

8.)  Wedstrijden.


Wat is ballet?

Ballet is een leuke sport op muziek. Je hebt twee soorten ballet:

Klassiek ballet: Dat is op rustige muziek en het is heel goed voor je spieren.

Jazzballet: Dat is op (meestal) pop muziek. Je leert er vooral dansjes.


Klassiek ballet.

Eerst vertel ik iets over klassiekballet:

Met klassiekballet kan je beginnen als je 5 jaar bent. Maar in Amerika mag je al beginnen als je 2 jaar bent! Ik zit erop vanaf mijn 4de maar dat kwam omdat in Nederland de leeftijd is verhoogd. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt. Klassiek ballet is meestal op rustige klassieke muziek maar heel soms ook wel op aparte nummers. Maar meestal op muziek zonder zang. Bij mij op les zit 1 jongen. Meestal denken de andere kinderen dat ballet alleen voor meisjes is en als jongens erop gaan zeggen ze dat ze homo’s zijn. Maar deze jongen zit erop omdat het goed voor zijn rug en spieren is!

Kleding.

Bij ballet moet je speciale kleding dragen. Dat zijn roze schoentjes met elastieken bij je enkels. Je kunt kiezen voor stoffen schoentjes of leren. De stoffen zijn wel wat duurder omdat ze iets beter zijn.

Ook heb je een roze panty nodig. En een zwart pakje.

Je kunt ook een rokje of een vestje kopen. Sommige kinderen vinden dat leuk. Deze dingen kan je meestal kopen in de kleuren: Roze, zwart. Maar bij de rokjes kan je ook nog kiezen tussen lichtblauw, lichtgeel en wit.

Bij voorstellingen dragen bijna alle vrouwen een tutu. Dat is een rokje die helemaal naar buiten staat.  

Spitzen.

Als je 12 of ouder bent mag je op spitzen. Dat zijn roze schoentjes met een blokje hout voorin.

Niet echt een klomp hout maar een heel dun stukje. Met deze schoenen kan je helemaal op je tenen staan. Het lijkt gemakkelijk maar het kost veel kracht. Ik zit zelf nou ook op spitzen en het is heel zwaar. Soms heb ik na de les paarse tenen, maar ik zet door want ik wil het heel graag. Bij ballerina’s is het niet zo zwaar. Die doen het al heel lang. Als ballerina’s een voorstelling hebben gegeven met spitzen gaan de spitzen waar ze op hebben gedanst na de voorstelling zo de prullenbak in. En als ze dan weer een nieuwe voorstelling moeten geven hebben ze alweer nieuwe spitzen.Spitzen kosten ongeveer: €62.50. En na een half jaar heb je weer nieuwe nodig.  

Pasjes.

Bij klassiek ballet heb je meestal pasjes met je benen en ze hebben meestal een Franse naam. Een paar voorbeelden: Een tandu an croi: het betekent 4 keer je voet naar voren uitstrekken, 4 keer je voet naar zij strekken,4 keer je voet naar achter strekken en dan weer 4 keer je voet naar zij steken. Crancheter (kransjeté): je been heel ver uitstrekken naar voor, achter en opzij. Bij veel pasjes heb je de barre (bar) nodig. Die is handig want als je een pasje moet doen op 1 been dan kan je je daar aan vasthouden. Het zijn 2 stokken boven elkaar voor kleine en lange kinderen.  


Jazz ballet.

Jazz ballet is eigenlijk heel iets anders dan klassiek ballet. Het enige dat het zelfde is is dat ze allebei met muziek te maken hebben. Maar jazz ballet doe je op heel andere muziek. Meestal met zang en met een lekker ritme. Meestal zijn het pop of R&B liedjes. Je doet er leuke dansjes. Ik zit ook op jazz ballet. En ik doe het al vanaf mijn 9de jaar. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt. Het ritme gaat dan vaak wat sneller en iets moeilijkere dansjes.  

Kleding.

De kleding bij ons moet zwart zijn. Een zwarte broek en een zwart T-shirt of topje. En natuurlijk zwarte schoenen.

   Als de hele klas dezelfde kleur is dan lijkt het al veel professioneler.

 

Bij jazz heb je niet iets speciaals zoals spitzen.

 Wedstrijden.

In onze muziekschool hebben we 1 keer in de 2 jaar een voorstelling. Meestal doen we een sprookje. Vorig jaar hebben we “Peter Pan” gedaan. Ik was een van de verloren jongens. Het andere jaar houden we altijd een choreografiewedstrijd. Dan moet je een eigen dansje verzinnen en dan kan je een prijs winnen. Ik ben 1 keer 3de geworden en 1 keer 2de. De volgende keer doe ik ook weer mee.  

Dit was mijn spreekbeurt. Ik hoop dat jullie het boeiend vinden.  

Gemaakt door Bo Bosboom!

Zoek je meer informatie over BALLET?? Kijk dan bij GOOGLE.

Google

 Terug naar spreekbeurten