CHINA

door Pauline en Daniële

Wij houden onze spreekbeurt over China. De officiële naam van China is: volksrepubliek China. Volksrepubliek betekent dat het land zelf de president heeft uitgekozen.

DE  CHINESE MUUR

De  Chinese Muur is ongeveer 3000 kilometer lang en is vanaf de maan te  zien. Er is  zeven jaar lang aan gewerkt dag in dag uit, door 1 miljoen Chinezen. Veel  Chinezen werden ziek van het harde werk en overleden. De lichamen van de overleden mensen werden in de Muur gemetseld. (foto)

DE VERBODEN  STAD

Vroeger leefde er een keizer in de Verboden Stad. Niemand mocht in die stad  komen behalve de keizer. Inmiddels is hij overleden en is de Verboden Stad nu een toeristenstad. Er zijn veel  musea gemaakt en dat trekt veel toeristen aan om op vakantie te gaan.. 


Het  leven in China

HET  ETEN

In China leven de mensen heel anders dan wij hier in Nederland. Wij eten groenten met aardappelen en vlees. Zij eten rijst, bami en loempia’s gevuld met bonen, uien, kool en champignons. Een enkele keer eten ze eieren, vis of vlees. Kantonnezen eten hondenvlees. Nadat ze een puppy 9 maanden vetgemest hebben met witte rijst zou het vlees heel lekker moeten smaken. Zij vinden donkere pups het lekkerst, maar een witte hond kan er ook mee door.  Kantonnezen eten ook katten en ratten. Ze eten ook altijd met stokjes. Chinezen leren dat al van jongs af aan.

LUIERS

In China zijn luiers haast niet bekend. Er worden speciale broekjes voor de kinderen gemaakt met aan de achterkant een gat. Dit broekje kan je overal in China kopen. De ouders vinden dit broekje erg handig, alleen de peuters vinden deze broekjes niet altijd leuk. Want soms doet het zeer als ze ergens op gaan zitten en soms is het erg koud.

SCHOOL

Op het platteland gaan de kinderen van hun zesde tot hun elfde naar de lagere school. Er zijn maar weinig middelbare scholen. Dat kinderen op de middelbare school terechtkomen is 1 op de  3. In de schoolregels staat dat de kinderen niet mogen vloeken of vechten. Ze moeten ijverig  leren, van hun land houden, hun leraren respecteren, beleefd zijn tegen anderen, bescheiden en  eerlijk zijn en van gym houden.  In China is alles heel erg streng. ‘s Morgens gaan de kinderen eerst zingen. Ze zingen over hoe goed hun land is en hoe goed hun leraren zijn. Als ze hebben  gezongen gaan ze twee aan twee de school in. Dan loop je naar de klas en buig je voor de leraar en gaat zitten. Je mag niets zeggen totdat de leraar zegt dat je iets mag zeggen. Maar de leraren moeten ook wel streng zijn want ze staan voor een klas van wel 50 kinderen! Er is ook weinig geld voor de  scholen.  Het is er smerig, want ze hebben geen wc. Ze  hebben er maar  enkele boeken en je zit aan simpele kleine bankjes. De meeste kinderen hebben daar geen dure schooltas zoals een Eastpak rugzak, maar vaak een voordelige, simpele boekentas of plastic zak. Toch moeten de mensen veel geld voor de scholen betalen. Heel veel kinderen in China kunnen hierdoor niet naar school en kunnen veel mensen in China dus niet lezen of schrijven. (foto)

HUIZEN

De keukens liggen in het midden  van het huis, met aan beide kanten een kamer. Het hele gezin slaapt bij elkaar op grote bakstenenverhogingen die “kangs” worden genoemd. Over de stenen  liggen strooien matten en gewatteerde dekens. Als het koud is, worden naast de kangs vuren aangestoken zodat iedereen  het warm heeft. Ze eten ook op de kangs. Ze gebruiken geen stoelen. Buiten de huizen hebben de meeste Chinezen hun eigen privé-grond, en daarop  verbouwen ze groenten die ze weer verkopen. Het hele gezin werkt dan op dat land. Ze verdienen heel weinig met het verkopen van de groenten. Eén arbeidersgezin zou 18 jaar lang alles wat zij verdienden moeten sparen voor één auto! (foto)

NAAM

Bij ons in Nederland spreken we eerst onze voornaam uit en daarna onze achternaam. Dat is in China niet zo. Zij zeggen eerst de achternaam en daarna de voornaam. Je naam wordt dus helemaal omgedraaid. Als je hier gaat trouwen krijg je de achternaam van je man, dat is ook in China niet zo. Je naam blijft altijd hetzelfde.

CULTUUR

Veel dingen uit de geneeskunst komen uit China. Zoals: acupunctuur, de kracht van de kruiden en de thee. 

 ACUPUNCTUUR

In China doen ze veel aan acupunctuur.  Acupunctuur  wordt nu ook  hier in Nederland gedaan. Acupunctuur is al een eeuwenoude Chinese behandelingsmethode. Chinese artsen zeggen dat er in je lichaam energiestromen lopen, een soort rivieren, die meridianen worden  genoemd. Als je bijvoorbeeld ziek bent dat is je Yin Yang  niet goed in evenwicht. Als je Yin Yang niet goed in evenwicht is worden  die  energiebanen  geblokkeerd. Bij acupunctuur stoppen ze allemaal naalden op bepaalde plekken in je lichaam en  dat zorgt ervoor dat die energiebanen  weer verder stromen. Als de naaldjes in je huid worden gedraaid  doet het even zeer, maar als ze er eenmaal in zitten voel je er niets  meer van. Je hebt ook nog elektra-acupunctuur, in plaats van naaldjes wordt er met elektrische stroompjes gewerkt. (foto) 

DE KRACHT VAN DE KRUIDEN  EN THEE

Kruiden kunnen ook mensen helpen met klachten. Er worden steeds meer Chinese kruiden in  dingen gestopt. Ginseng is een voorbeeld bij zo’n  kruid: Je komt het tegen in thee en in energiedrankjes. Aan de  wortels van de Ginseng plant zitten kruiden die vermoeidheid  verminderen en dat merk je dus ook bij energiedrankjes. Thee zorgt eigenlijk voor dezelfde dingen. Ze verminderen vermoeidheid, kalmeren en  werken goed voor je hersenen. 

DE  DRAAK

Volgens de Chinese  verhalen wordt een draak stokoud. Het duurt duizend jaar voordat  hij op lengte is. Een draak staat symbool voor wijsheid en macht. Daarom werd een Chinese keizer  vroeger de DRAAK genoemd. De keizer zat op een drakentroon, sliep in een drakenbed en voer in een drakenboot. Om de 11 jaar is het, het jaar van de draak. Zo  ook in 2000. Veel  Chinese ouders hopen dat ze een  kind krijgen in het jaar van de draak. Altijd met nieuwjaar doen de Chinezen iets met een draak. Zo houden ze een optocht waar veel draken in voor komen. 

CHINESE  HOROSCOPEN

Wij  hebben als horoscoop de ram, stier, tweelingen, kreeft, leeuw, maagd, weegschaal, schorpioen, boogschutter, steenbok, waterman en de vissen, maar in  China hebben ze iets anders. Zij hebben de rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan hond  en het varken.  Als  je  hier naar je horoscoop kijkt kijk je naar in wat voor maand je jarig bent en daar kijk je in welk jaar je geboren bent en je maand. 

RONDREIZEN IN CHINA

Rondreizen in China is een mooie manier om het land te leren kennen. Tijdens een Rondreis China zie je veel mooie dingen, zoals de Chinese muur, leuke dorpjes, Chinezen, panda's en oude gebouwen. Veel mensen maken een privé rondreis door China, maar je kunt ook deelnemen aan een groepsrondreis. Met een groepsrondreis China reis je dan met een gezellige groep door het land. Je kunt natuurlijk ook de buurlanden van China bezoeken. Azië  is groot en heeft veel te bieden!
 

CHINESE UITVINDINGEN

De Chinezen hebben veel uitgevonden. Zoals : vuurwerk, de kruiwagen, de klok, het papier, buskruit, kompas en tofu.  

VUURWERK

In China staan veel vuurwerkfabrieken. Het wordt over de hele wereld verkocht. Chinees vuurwerk knalt niet alleen, het is ook heel mooi om te zien. De kleuren en de vorm van het vuurwerk zijn heel belangrijk: met een rotje zijn ze in China echt niet tevreden. 

KRUIWAGEN

De kruiwagen  noemen ze in China ook wel het houten os. Want deze eenvoudige kar kan met een wiel net zo veel tillen als een os. Soms werd zelfs een zeil gespannen. Dan maakte de wind het duwen makkelijker. Tussen 1800  en 2200 jaar geleden vonden de Chinezen de kruiwagen uit. 

DE KLOK

De klok is uitgevonden door: Su  Song een Chinese ambtenaar. Hij bouwde ongeveer 900 jaar geleden een groot uurwerk. Door  de gegevens van dit eerste uurwerk kon een precieze kalender worden gemaakt.  

HET PAPIER

De Chinezen lukten het ook om papier te maken. Ze gebruikten zijde afval en maakte daar pulp van. Later werden hennep, boombast en bamboe gebruikt. Door de uitvinding van papier konden  er in grote aantallen bladen, kranten en boeken worden gemaakt. En daardoor leerden steeds meer mensen lezen. Ongeveer 900 jaar geleden in de 11de eeuw werd voor het eerst papieren  geld gemaakt. 

BUSKRUIT

De  Chinezen waren naar iets  heel anders op zoek: een stof die het leven langer kon maken. Dat lukte niet. Zeg maar een beetje per ongeluk vonden ze wel een andere stof uit, eentje die kon ontploffen: het buskruit. Dus geen stof die het leven kon verlengen, maar die juist kon doden. 

KOMPAS

Het kompas is een heel oude  uitvinding. Alleen  niemand weet door wie, waar en wanneer  het is uitgevonden. Het kompas werd eerst alleen maar op het land gebruikt. Later werd het ook op zee gebruikt. 

TOFU

Tofu wordt gemaakt van de sojaboon. Je kunt het eten in plaats van vlees. Tofu heeft een  witgelige kleur. Het smaakt eigenlijk nergens naar alleen als je het ergens mee mengt. Je kunt  tofu ook in een Nederlandse supermarkt kopen. 


NU KOMEN DE VRAGEN.

1.      Wat is de officiële  naam van China??

     Volksrepubliek  China

2.Welk bouwwerk kun je vanaf de maan zien?

    De  Chinese Muur

3.Hebben ze in China luiers??

    Nee, ze hebben broekjes met aan de achterkant een gat.

4. Hoe spreken de Chinezen hun naam uit??( Dus eerst de voornaam of  eerst de achternaam?!)

    Eerst zeggen ze hun achternaam en daarna  hun voornaam

5. Wat doen ze met acupunctuur?

    Ze steken naalden in je lichaam op bepaalde plekken

6. Om de hoeveel jaar is het, het jaar van de  draak??

    Om de 11 jaar

7.Noem een paar dingen op wat de Chinezen hebben uitgevonden

    vuurwerk, klok, kruiwagen, het papier,  buskruit,  kompas en tofu.

   Dit  was onze  spreekbeurt.

 (Plaatjes verder uitleggen en de klas mag vragen stellen.)

 Terug naar spreekbeurten