DE CHINESE MUUR

door

Iris 

1.      Voorwoord.                                                              

2.     Wat is de Chinese Muur?                                          

3.     Waar ligt de Chinese Muur?                                       

4.     Waarom bouwden de Chinezen de Chinese Muur?         

5.     Hoe bouwden de Chinezen de Chinese Muur?               

6.     Hoe lang en hoe groot is de Chinese Muur?                  

7.     Het uiterlijk van de Chinese Muur.                         

8.     De betekenis van de Chinese Muur.                          

9.     Nawoord.                                                                 

10.   Bronnen.                                                               

Voorwoord.

Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat China mij erg interesseert en ik wou eigenlijk wel wat meer te weten willen komen over de Chinese muur. Ik heb er natuurlijk al wel van gehoord, maar echt veel weet ik er niet van.  

Wat is de Chinese Muur?

De Chinese Muur is een muur die in China is gebouwd om de mensen uit het noorden te verdrijven. China is natuurlijk zo groot dat het moeilijk was te verdedigen. Er werd besloten een muur te bouwen.  

 

Waar ligt is de Chinese Muur?

Als je op de wereldkaart kijkt, moet je naar het oosten kijken of naar AziŽ kijken. Dan zie je China, China heeft meer dan 30 provincies! De Chinese Muur loopt tussen Jiavugan(provincie Gansu) en Shanhaiguan(provincie Hebei) tot de Golf van Liaodong. Zie plaatje.

De Chinese Muur doorkruist veel gebieden; hij eindigt in de Gobi woestijn, het steppe gebied(dicht waar ook de Gele rivier ligt) en hij gaat over steile bergen.  

Waarom bouwde de Chinezen de Chinese Muur?

In de Chinese geschiedenis waren er veel aanvallen van de nomaden uit het Noorden. Elke dag was er weer een volk die de grenzen overvielen.

Toen ze eindelijk een handelsakkoord met de nomaden hadden gemaakt, ging het een tijdje goed. Maar als er weer een nieuwe heerser kwam, moesten de Chinezen weer eindeloos debatten over het handelen met de Ďbarbarení.  

De Chinezen hadden vier keuzes:

1.      Het organiseren van campagnes om ze uit de buurt weg te drijven.

2.     Het maken van uitkijkposten.

3.     Een band met ze aangaan.

4.     Een muur bouwen om ze tegen te houden.  

Alle keuzes hebben ze geprobeerd in verschillende dynastieŽn, dit zijn verschillende periode zoals bij ons de Middeleeuwen of de Gouden Eeuw.

Door wat te proberen bleek dat campagnes te duur en dat er te veel risicoís aan vastzaten. Uitkijkposten reageerden te traag om een goede aanval te maken bij een lage grens. De derde keus is ook geprobeerd en ging wel goed, maar de Chinezen vonden zichzelf tť goed hiervoor.

Ze keken op de nomaden neer als íímensen met een dierenhartíí, die aan de rand van de wereld woonden. Zie plaatje.                                        

De nomaden  

Elk ander idee zoals samen een land worden was ondenkbaar, zodat een muur bouwen de enige goede optie was. Er zijn in drie dynastieŽn geweest waarin de meeste muren zijn gebouwd(dat ze weten) de Qin-, Han- en Ming dynastieŽn.Bij de bouw van de hele muur zijn ze in het totaal 2000 jaar mee bezig geweest, daar waren veel dynastieŽn bij betrokken.  

In de Qin - dynastieŽn verbond de eerste keizer Qin Shi Huang de eerste muren met een lengte van 480 meter(dat is bijna een halve kilometer).  

De Han - dynastieŽn was een van de sterkste dynastieŽn, want ze werden aangevallen door de Hunnen. Dit is een legendarisch volk dat door en voor hun paarden leefden.

De Chinezen probeerden met ze te handelen, daardoor gingen de Chinezen een band met de Hunnen aan.

Er vonden ook campagnes plaats die wel succes hadden, maar dat was voor de keizer te duur en daarom werd de muur hersteld. Waar de muur beschadigd was, werd hij gemaakt. Ook werden er stukken muur bijgebouwd tot in de De Gobi woestijn

Zie plaatje                                                                                                                                                                                                            Dat Dat werd gedaan om het groeiende land te beschermen, maar het doel was eigenlijk om de zijde route te beschermen. De zijde route was een route waar de zijde naar andere delen van de wereld werd vervoerd.  

In de Ming Ė dynastieŽn(1368 Ė 1644) werden er de meeste muren gebouwd. Het meeste wat je kunt zien van de muur zijn overblijfselen van die dynastie. Tijdens de Ming Ė dynastie mocht er geen handel gedreven worden met de Ďbarbarení, maar doordat de officier van de grens ontrouw was, was Keizer Ming niet in staat om een ander nomadisch volk, de Mantjoes tegen te houden. De Mantjoes leven in het MantjoeriŽ gebied, in het noorden van China.

Hoe bouwde de Chinezen de Chinese Muur?

Het bouwen veranderde steeds na elke dynastie, niet dat de muur veranderde maar de techniek werd veranderd. In de Qin Ė dynastieŽn vond de laatste grote ontdekking plaats. De muur werd niet gemaakt van aangestampte aarde, maar van bakstenen. Iets van de muur af werden vuurbakens gemaakt, zodat je de vijand goed kon zien. Als er ťťn vuur werd afgestoken moesten er honderd soldaten komen, bij twee vuren 500 soldaten, bij drie vuren meer dan duizend soldaten, bij vier vuren ongeveer 5.000 en bij vijf vuren 10.000 soldaten!

Toen ze het buskruit hadden ontdekt, gebruikte ze kanonschoten als waarschuwing. De muur zou er niet zijn zonder al die miljoenen arbeiders en burgers. De bouw van de Chinese Muur wordt ook wel het grootste kerkhof van de wereld genoemd. Er was weinig eten en drinken voor de mensen(de rijkere mensen hoefden niet te klagen), veel mensen denken dan ook dat er ongeveer een miljoen mensen zijn dood gegaan.

Je zou dan denken waar moeten al die dode mensen naar toe?

Ze begroeven hun niet maar bouwden ze ook mee in de muur! Daarom is het beter om de bouw van de muur te beschrijven als een verhaal van zweet en vermoeidheid dan van een verhaal over technologie.

 

Hoe lang en hoe groot is de Chinese Muur?

De Chinese Muur is niet in het geheel ontdekt daarom was de lengte niet goed op de kaart gezet. Met lucht en satellietfotoís was het natuurlijk veel makkelijker. De hele Chinese Muur is 7 tot 8 meter hoog, 6,5 meter breed en in het geheel is hij meer dan 6400 kilometer(in Chinese metingen: 12.000 Li, een Li is ongeveer een halve kilometer). Het Chinese woord voor de Chinese Muur is Ďde muur van 10.000 Lií.  

Het uiterlijk van de Chinese Muur

De soldaten werden geholpen door technische snufjes, zoals steunberen.Dat waren blokken die boven de muur uitstak en waar ze hun spullen kwijt konden. Ze waren zo gemaakt dat ze waren beschermd als de vijand vanaf beneden een pijl afschoot. In het blok zaten ook gaten waar ze doorheen konden schieten. Je had ook wachttorens, op de wachttoren zaten een paar kruisbogen, dat werd later vervangen door kleine kanonnen.  

De betekenis van de Chinese Muur

De Chinese Muur werd verschillend bekeken. De Chinese heersers zagen het als een grensverdediging. De Nomaden zagen het als een grote bedreiging. In de Han Ė dynastie werden de Hunnen onderdruk gezet en daarom gingen ze naar Europa. Door hun viel het Romeinse Rijk. In de 17e eeuw zagen de mensen van het Westen het als een symbool van China. De Chinese Muur wordt onofficieel gezien als een nationaal symbool van China, en als een grote toeristische attractie. De Chinezen zijn toch nog wel trots op hun voorvaderen, ze zeggen ook wel Ďals je niet op de grote muur bent geweest, dan kun je geen goede man zijní.  

Rondreizen in China

Als je een rondreis in China maakt dan is de kans groot dat je ook de Chinese muur gaat bekijken. Tijdens een Rondreis China  zie je dan niet alleen de Chinese muur, maar ook veel andere mooie dingen. Veel mensen maken een privť rondreis door China vanuit Peking, maar je kunt ook deelnemen aan een groepsrondreis. Met een groepsrondreis China reis je dan met een gezellige groep door het land. Nog meer van AziŽ zien? Dan kun je ook eens de hele andere kant opgaan, bijvoorbeeld Thailand in Zuidoost AziŽ.
 

Nawoord

Ik ben begonnen met wat informatie te zoeken, daarna heb ik dat veranderd tot goede onderwerpje en inhoud.

Ik heb er erg veel van geleerd en ik wist ook helemaal niet dat de Hunnen er voor zorgden dat het Romeinse Rijk viel of dat de Chinese Muur niet het symbool van China is.

Ook wil ik nog een keer naar China en als ik er dan ben dan weet ik te minste al iets van China(als ik het niet vergeet).  

Bronnen

Ik veel Internet sites gebruikt:

1.      http://www.dictionaryonline.nl/cgi-bin/dictionary/dictionary.cgi

2.     http://www.proto.thinkquest.nl/~jrc170/

3.     http://users.skynet.be/zoekheteensop/chinese_muur.htm

4.     http://home.tiscali.nl/adoptie/chinachild/muur.html

5.     http://www.geledraak.nl/histacht.html

6.     http://www.catan.nl/scenarios/grotemuur.htm

Ik had ook wat boeken van de Chinese Muur, zoals het boek ĎIn de tijd van de Chinese Muurí van Marie-Pierre Chatras en ĎHet Oude Chinaí van Brian Williams.

 Terug naar spreekbeurten