DE   GIRAFFE

door DaniŽlle van Dalfsen

Ik  houd mijn spreekbeurt over de giraffe.

                   Hoefachtigen

Net zoals een paard, ezel en varken is een giraffe een hoefachtige, dat betekent dat ze dus hoeven hebben. Bij een paard en ezel is het ťťn geheel, maar bij giraffen is het in tweeŽn gedeeld, dus eigenlijk twee tenen.


                    Kenia  en  Tanzania

Giraffen komen veel voor in Kenia en Tanzania. Dat zijn twee landen in Afrika. De giraffe behoort tot de familie van de evenhoevigen. Dat ze dus twee tenen hebben. Een ander dier dat ook bij dezelfde familie hoort is de okapi. Dat is een giraffe-achtige. De giraffe heeft net zoveel halswervels als een mens dus 7 halswervels, maar omdat die wel dertig cm per wervel zijn, is die nek zo vreselijk lang. Tel je daar de lange poten nog bij, dan kan een volwassen giraffe wel 6 meter hoog worden. Giraffen hebben ook nog kleine stompe horens. Ze zijn bruin met  zwarte pluimpjes erop.

                           Eten en Drinken

De giraffe heeft ook nog een hele  bewegelijke tong. De tong is 40 cm lang en is helemaal zwart. Ook is die tong wel heel sterk, hij kan er bladeren en takjes mee van de boom afrukken. De giraffe eet wel 12 uur per dag. De giraffe eet: bladeren, takken, doorns en de vruchten van de leguminosae  en doorns van de acacia. Als er lange tijden van droogte zijn kan hij lang zonder water. Maar wanneer een giraffe moet drinken kan een leeuw of een hyena hem gemakkelijk aanvallen. Om te drinken moet hij namelijk zijn voorpoten spreiden. Een hyena of leeuw valt aan in de nek dat is de meest gevoelige plek van de giraffe.

                 Gewicht, lengte en leeftijd

De wetenschappelijke naam voor de giraffe is: Giraffa camelopardalis. De Engelse naam is: gewoon hoe wij zeggen giraffe. De meeste giraffen worden 15 tot 25 jaar en de lengte is meestal 4 tot 6 meter. Het gewicht is van 550 kilo tot 1930 kilo. Giraffen zijn sociale dieren. Zij leven in groepjes van 5 tot 20, of soms zelfs 40 dieren, aangevoerd en bewaakt door een vrouwtje. Hun sterke gezichtvermogen en gehoor waarschuwen hen voor naderend gevaar. Giraffen kunnen heel hard rennen, als ze moeten vluchten, de snelheid is: 65 km per uur en hij kan ook nog zwemmen.

                                De geboorte

Net zoals bij vele dieren verschijnen eerst de hoefjes en dan komt het donkere snuitje tevoorschijn. Het girafje wordt naar buiten geperst en valt dan van een hoogte van 2 meter op de grond. De moeder besnuffelt dan haar jong en likt het met haar lange tong. Het jong is nat en beeft helemaal. Het jong probeert zijn kop op te tillen en op zijn poten te gaan staan. Dat lukt nu nog niet. Als het uiteindelijk lukt,    ziet er nog niet uit. Het jong doet een stapje, wankelt en ligt alweer. Een uur na de geboorte kan het jong al zo lang staan dat hij ook bij de uier van zijn moeder kan, om te drinken. Een paar uur later loopt het jong al.


                           De verschillende soorten

                               De netgiraffe

De netgiraffe is te herkennen aan de grote hoekige vlekken die wordt gescheiden door rechte witte lijnen. Hij komt voor in het Noordoosten van Afrika.

                                De angolagiraffe

De angolagiraffe lijkt veel op de netgiraffe. Dus ook grote hoekige vlekken. Alleen zijn deze wat lichter en onregelmatiger. Hij komt voor in Zuidelijk Afrika.

                               De massaigiraffe

De massaigiraffe heeft donkere, onregelmatige vlekken. Ze zijn nog onregelmatiger dan de vlekken van de angolagiraffe. Hij leeft in Kenia en Tanzania.

                                  De Okapi

De Okapi is een bosgiraffe ze komen alleen voor in het Ituriwoud in ZaÔre. De Okapi is een soort kruising van een giraffe en een zebra. De Okapi is naaste familie van de giraffe, maar is veel kleiner en zijn nek is niet zo lang. Het meest opvallend aan het uiterlijk zijn de witte strepen op zijn poten, die sterk in tegenstelling staan met zijn donkerbruine lijf. Hij heeft grote ogen en oren en alleen de mannetjes hebben twee stompe horens. De okapi heeft een dertig centimeter lange blauwe tong, de schoft hoogte is ongeveer anderhalve meter  en hij weegt 250 kilo. Een echte telling is nog niet gedaan, maar er wordt aangenomen dat er 10 tot 25 duizend Okapiís in het wild leven. Er zijn ongeveer 80 Okapiís in dierentuinen in de wereld te bekijken. In Amerika zijn 41 dierentuinen waar Okapiís te zien zijn.

                                        De gevechten

Het leven van een mannetje is onrustig ze vechten telkens onder elkaar uit wie het sterkst is. Met opgeheven kop dagen ze elkaar uit, klaar voor het gevecht. De mannetjes gebruiken hun zware kop met hoorns als wapen. De mannetjes gebruiken nooit hun hoeven in een gevecht. Vrouwtjes doen niet mee aan de gevechten. Soms raakt een giraffe gewond of bewusteloos, maar er vallen zelden doden. Het zijn schijngevechten om wie het sterkst is. Na een kwartier vechten geeft meestal wel een mannetje op, als hij zich opgeeft doet hij een paar stappen opzij.  Het mannetje wordt na dat hij het gevecht verloren heeft niet uit de groep verjaagd. De hengsten voegen zich gewoon weer bij de groep. Rustig gaan ze dan weer samen op zoek naar voedsel.

                                      De vragen.

 1.  Wat is de wetenschappelijke naam van de giraffe???

    Giraffa camelopardalis.

2.     Hoe oud kunnen giraffen worden???

15 tot 25 jaar

3.     Hoe lang worden giraffen???

4 tot 6 meter

4.     Hoe hard kunnen giraffen lopen???

65 km per uur

5.     Hoe lang is de tong van de giraffe???

40 centimeter

6.     Wat eet de giraffe allemaal??? Je hoeft er maar 4 te zeggen.

Bladeren, takken, vruchten van de leguminosae en doorns van de acacia.

7.     Welke soorten giraffen heb ik allemaal genoemd???  Je hoeft er maar drie te zeggen.

Netgiraffe, massaigiraffe, angolagiraffe en de Okapi.

Terug naar spreekbeurten

Wil je meer informatie over de Giraffe?? Kijk dan bij GOOGLE.

Google