KATTEN

door

 Carl Vlaeminck

   

Hallo. Ik heet Carl en ik doe mijn spreekbeurt over katten, omdat ik er zelf heb en omdat ik ze heel leuk en lief vind.

  Het leven met een kat. 

Het dier heeft ruimte, verzorging en aandacht nodig. En daarvoor heb je tijd, geduld en natuurlijk ook geld nodig. In feite is het eten niet duur, maar je moet ook denken aan de dierenarts. Met een kat in huis zijn er ook vervelende taakjes te doen, zoals de kattenbak schoonmaken.

Waar haal je een kat vandaan?

Een kat koop je niet in een dierenwinkel zoals een cavia of een goudvis. Je moet iemand vinden die een nest met jonge katjes heeft en ze kwijt wil. Een katje moet minstens 6 weken bij zijn moeder blijven, maar het best 8 weken voordat hij naar een baasje gaat.  

Cyriel komt van een boerderij uit een nest van 4, Louise komt van vrienden uit een nest van 5. Haar moeder is vlak na de geboorte overreden, 2 kleintjes zijn gestorven, 1 gehouden en 2 weggegeven.

Iets over de kat zelf.

De kat behoort tot de katachtige familie net zoals de leeuw, de tijger, het jachtluipaard en de panter. Dit zijn allemaal wilde dieren en zelfs de kat heeft nog iets wilds in zich en een huiskat zal ook nooit het gevoel van jagen verliezen.

De snorharen van een kat dienen als voelsprieten om te voelen of ze ergens door heen kan. Evenals bij alle katten is het gehoor van de huiskat zeer scherp. Zelfs het kleinste geritsel van een muis wordt geregistreerd. Katten kunnen vooral in de schemering goed zien.

Een huiskat heeft een krabpaal nodig om zijn nagels te scherpen. Een wilde kat of een kat die veel buiten is, doet dat op de bomen. Een krabpaal kun je kopen maar ook zelf maken. Als je een krabpaal in huis hebt, voorkomt dat dat je kat de meubels beschadigt.

Hoe zit het met het eten en drinken van een kat?

Wat ongezond is voor een kat, zijn resten van het  menselijk eten, schoteltjes melk en geweekt brood. Dus het is eigenlijk gewoon beter om ze blikvoer en brokjes voor katten te geven.

Qua drinken kan je gewoon water geven. Als een katje jong is heeft hij drie keer per dag eten nodig, maar als hij volwassen begint te worden (ongeveer negen maanden oud) dan hoeft hij maar twee keer per dag of zelfs maar een keer per dag eten te hebben. Als een kat oud is en niet meer alle tanden heeft, krijgt hij beter drie of vier porties.

Cyriel en Louise eten brokken en drinken water omdat de dierenarts zei dat dat het gezondst is.

De geboorte van een kat.

Als een kat geboren wordt, is dat met een heleboel andere katjes. Een katje heeft ook altijd een soort vlies om zich heen als hij uit de buik komt en dat moet de moeder er af halen, anders stikt het katje. Ook heeft het katje zijn ogen dicht in het begin en kan dus niks zien. Het jonge katje kan zijn nagels niet intrekken, dat komt later pas.

Cyriel en Louise kunnen geen kitten krijgen want Louise is gesteriliseerd en Cyriel is gecastreerd.

Wat vind een kat fijn en wat niet?

De meeste katten vinden het fijn om als een baby te worden gedragen. Als je een kat wilt oppakken, moet dat eigenlijk zo . . . Dus nooit in het nekvel! Sommige katten vinden in bad gaan fijn maar de meesten niet of alleen de pootjes, dat kan ook. Alle katten vinden het fijn om geaaid of geknuffeld te worden, maar het ligt er maar aan hoe je het doet. Er zijn katten die het eng vinden als je ze een kusje op het hoofd geeft door het geluid maar als je het van jongs af aan doet, dan wennen ze er wel aan. Alle katten vinden het ook fijn om in een papieren zak of een kartonnen doos te zitten, omdat ze graag in een klein knus plekje te zitten. 

Cyriel en Louise worden graag gestreeld en Louise is erg speels. Beiden verstoppen ze zich graag achter de boekenkast.

 Een aantal rassen.

Kattenrassen, daar zijn er wel tientallen van, maar ik ga er maar een paar opnoemen met de foto erbij.

             

De Siamees

De Colorpoint blue

De Margay (wilde kat)

De Snowshoe

De Munchkin

De Blauwe rus

Beet

Een kat heeft een speciale vangtechniek. Zijn poten zijn daar helemaal voor gemaakt. Bij het sluipen loopt hij op voetkussentjes. Muisstil kan hij zo zijn prooi verslinden. Een kat kan zijn nagels uitslaan om zijn prooi mee vast te houden. Met behulp van kleine spieren kunnen de nagels worden in- en uitgeklapt.

 Vlijmscherpe tanden. 

Zijn scherpe tanden gebruikt een kat om de nek van zijn prooi mee door te bijten. De afstand tussen de hoektanden is bij katachtigen even groot als de nek van hun prooi breed is.De hoektanden van de kat passen precies tussen de nekwervels van een muis of een klein vogeltje. Met een beet drukt een kat de nekwervels van een muis of een klein vogeltje uiteen.  De nek van het diertje breekt en het is meteen dood. Een kat gebruikt zijn kiezen alleen om vlees mee los te scheuren. Hij kan er niet mee kauwen. Vleesbrokken slikt hij zo door.

Aangeleerd gedrag.

Het jaaggedrag van katten is aangeleerd. Jonge katten zien bij hun moeder hoe ze een muis of mus moeten vangen. Pas als ze het gezien hebben, kunnen ze het later zelf ook. Eerst is jagen een spel. Door veel oefenen en fouten maken leert een kat de kunst. Wanneer een kat het jagen niet als kitten heeft geleerd, zal hij later nooit muizen vangen, zelfs niet als hij geen eten krijgt. Katten die voldoende te eten krijgen, gaan soms toch op pad. Vervelend is, dat ze hun prooi niet vaak dood maken. Dat doen ze waarschijnlijk omdat ze het zo' n leuk spelletje vinden.

Een nest jonge poesjes.

Jonge katjes noem je kittens. Een mannetje is een kater. Een vrouwtje is een katin. Een moederpoes krijgt 3 tot 5 katjes per keer. Dat noemen we een worp. De poes is dan ongeveer 63 dagen drachtig geweest. Dat is maar 2 maanden.

Een prikje voor poes.

Toen jij klein was, kreeg je allerlei prikjes tegen ziektes. Dat zijn inentingen. Katjes ook, tegen de kattenziekte en de niesziekte. Dat zijn allebei besmettelijke ziektes. Ook wordt hij ontwormd. Katten hebben vaak last van wormen in hun buik. Dat komt omdat ze veel rauw vlees eten. En omdat ze altijd hun vuile pootjes schoonlikken. Ze krijgen de eitjes van wormen binnen, die dan in de kattenbuik uitkomen. Daarom moeten katten regelmatig ontwormd worden. De dierenarts geeft dan een voorschrift. Dan haal je dat bij de apotheker.

Cyriel en Louise hebben geen vlooienbandje, wel een middel dat direct in het bloed trekt.

Een gezonde kat.

Gelukkig zijn Cyriel en Louise gezond. Ze likken hun glimmende vacht. Hun neusje is nat en ze liggen gezellig te spinnen. Ze eten hun bakje helemaal leeg.

Een tong van schuurpapier.

De tong van de kat is erg ruw. Hij wast er zijn velletje mee. Dat doen alle katachtigen. 

Gebeurtenissen.Louise is eens in de afwasmachine en ook eens in een emmer water terecht gekomen, Cyriel heeft eens een klein bloedneusje gehad.

 

  Vraagjes.

1. Waarom hebben wij onze katten Cyriel en Louise genoemd?(omdat de letter i er in voorkomt)

2. Wat bedoelen de Engelsen met: Het regent katten en honden?(het regent pijpestelen)

3. Hoe kan je zien dat een kat gezond is?(ze likken hun glimmende vacht, hun neusje is nat, ze liggen gezellig te spinnen en ze eten hun bakje helemaal leeg)

4. Welke van mijn twee katten belandde in de afwasmachine?(Louise)

5. Hoe krijgen katten wormen in hun buikje?(door rauw vlees te eten of door hun vuile pootjes af te likken)

6. Hoe komt het dat Cyriel en Louise geen kittens kunnen krijgen?(omdat ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn)

7. Welke kat treedt op in Shrek 2?(de gelaarsde kat)

Zegjes over katten:

        Je bent poeslief.

        Je bent kattig.

        Het regent katten en honden (zeggen ze in Engeland). In het Nederlands is dat: het regent pijpestelen.

        Een hond heeft een baas, een kat heeft bediendes.

        Een kat heeft 7 levens.

 

Terug naar spreekbeurten