KATACHTIGEN

door

Tanne Ditzel

 

Ik hou mijn spreekbeurt over katachtigen. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik katten hele leuke dieren vind.

 

Met onze huiskatten gaat het hartstikke goed. In Nederland huppelen er wel een paar miljoen rond. En de meeste zijn goed gevoerd met blikvoer. Maar hun wilde familieleden worden met uitsterven bedreigd. Het wereld natuur fonds, het w.n.f. dus, probeert dit te voorkomen.


 

Ik ga nu wat vertellen over de rassen:

Eerst de koning van de dieren, de leeuw:

De leeuw staat bekend als de koning der dieren. Voor de echte koningen is dat geen compliment, want leeuwen brengen het grootste deel van de dag slapend door. Vooral de mannen; die laten hun vrouwen al het werk doen: op de kinderen passen en op jacht gaan.

Maar als de leeuwinnen een prooi hebben gedood, is de Leeuw er als eerste bij om de lekkerste stukken te eten. De prooi van de leeuw bestaat vooral zebra’s, antilopen, buffels en giraffen. Leeuwen kunnen felle gevechten met elkaar leveren als een man de leeuwinnen van een ander in wil pikken.

Als je aan een leeuw denkt, denk je misschien gelijk aan de savannen is Afrika. Een open gebied, gelig van kleur, met struiken en één enkele boom. Maar vroeger woonde de leeuw in een veel groter gebied. Tweeduizend jaar geleden leefde de leeuwen in Griekenland. In Turkije is de leeuw pas 100 jaar geleden uitgestorven.

Tegenwoordig is er buiten Afrika nog maar een groep leeuwen in het wild: in het Gir-woud in India. Hier leven nog zo`n 250 leeuwen.

Dat is erg weinig in vergelijking met vroeger.


Het uiterlijk van een leeuw:

Een leeuw is een zwaarder dan meeste mensen denken hij weegt maar liefst 180 tot 260 kilo.

En zijn lengte is 1,70 tot 2,50 meter. Dit is alleen het stuk van kop tot kont. Want als je de staart er bij zou rekenen zou het veel verschillen want de staart van de leeuw is 90 tot 150 cm.

Een leeuw kan tot 15 jaar worden en in gevangenschap 24 jaar.


 

 

Nu weet je wat over de leeuw, maar ik ga ook nog wat vertellen over de jaguar:

Jaguars zijn haast altijd in de buurt van water. Ze kunnen dan ook uitstekend zwemmen, in tegenstelling tot veel andere katten die juist een hekel hebben aan water. Ook vangen ze regelmatig vissen. Volgens de mensen die in de buurt wonen hebben ze hun eigen, slimme manier om vruchten etende vissen te vangen.

Door met zijn staart op het water te slaan doen ze een vallende vrucht na. Als de vis daar op afkomt, graait de jaguar hem uit het water. Behalve vissen eten jaguars bijna alle dieren die ze op de grond of bij het water tegenkomen. De pantsers van schildpadden gordeldieren of andere dieren met schild. Ze bijten het schild gewoon open met hun sterke kaken. Een jaguar eet zelfs slangen op! Jaguars rekent men als de allersterkste katten, ook al zijn ze kleiner al Leeuw of tijger. Ze kunnen zelfs runderen overmeesteren die drie of vier keer zo zwaar zijn als zijzelf. De boeren zijn niet zo blij met de jaguars. Ze eten hun kippen op. De jaguars zijn rond 1900 in de Verenigde Staten uitgestorven. In veel andere landen zijn ze zeldzaam geworden.


De Poema

Poema`s hebben veel langere achterpoten dan voorpoten. Ze kunnen er erg grote sprongen mee maken. Tot wel 7 meter hoog en 12 meter ver. Alleen enkele kangoeroes en het sneeuwluipaard doen het beter. Hun springkracht komt overal van pas: hoog in de bergen, op de vlakte en in de bossen. Poema`s komen dan ook in heel Amerika voor, zolang er maar niet te veel mensen wonen.

De grote roofkatten eten van alles: van sprinkhanen tot stekelvarkens. Herten hebben meestal hun voorkeur. In het noorden vangen Poema`s ook wel elanden, die soms 7 keer zo zwaar zijn als zichzelf. Als ze een grote prooi vangen, verbergen ze die vaak onder bladeren en zand. Maar er dreigt gevaar. In sommige gebieden vergiftigen boeren stiekem de verstopte prooien en doden zo de Poema. In Noord-Amerika is er druk op de poema gejaagd. Voor zijn prachtige huid en omdat hij op het vee jaagde. Boeren hadden er soms wel spijt van dat ze alle Poema`s in de buurt hadden vermoord. Tegenwoordig komen er in Canada en de Verenigde Staten weer meer Poema`s. In de meeste landen is het dier beschermt en de handel verboden.


Cheeta’s

Cheeta`s of jachtluipaarden zijn de snelste dieren op land. Vooral hun startsnelheid is interessant. In 3 seconden zitten ze al op hun topsnelheid van bijna 100 kilometer per uur. Daarbij vliegt hij bijna letterlijk over de vlakte. Meer dan de helft van de sprinttijd zijn alle vier de poten los van de grond. Met zijn enorme snelheid kan de Cheeta eerder zijn prooi pakken dan de andere katachtigen. Hij hoeft niet eerst tot op zo'n 10 meter afstand te sluipen, maar kan vanaf circa 100 meter een poging wagen.(zo ver kan die namelijk ongeveer sprinten) Meestal duurt de achtervolging niet meer dan 20 seconden, waarbij zo'n 200 tot 300 meter wordt afgelegd. Dan heeft de Cheeta het slachtoffer te pakken of hij geeft op. De spint duurt nooit langer dan een minuut.(500 meter) Na de achtervolging heeft hij eerst een half uur nodig om bij te komen. Dus daarna heeft hij een mooie maaltijd.

 

Dit was mijn spreekbeurt. Zijn er nog vragen?

 

Wil je meer informatie over KATACHTIGEN?? Kijk dan hieronder bij GOOGLE

Google

 

Terug