HOE HOUD IK MIJN SPREEKBEURT??

De voorbereiding van een spreekbeurt is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor 'even' een spreekbeurt maken. Je moet ruim van te voren materiaal verzamelen. Dit materiaal bestaat meestal uit boeken, tijdschriften en folders. Heel vaak zal dit in de Bieb of op school wel te vinden zijn. Ook kun je natuurlijk internet gebruiken.


Als je het materiaal gevonden hebt, ga je dit lezen. Meestal heb je veel te veel informatie. Voor jezelf moet je nu gaan bepalen wat jij belangrijk genoeg vindt om te vertellen. Daarvan ga je hoofdstukjes maken. Daarmee kun je de spreekbeurt in onderwerpen opdelen. Een paar hoofdstukken en een paar andere onderdelen zoals; vragen stellen/beantwoorden; voorwerpen rond laten gaan).

Heel veel spreekbeurten beginnen met de geschiedenis van het onderwerp. Ook een omschrijving(dier) kan goed.

Als afsluiting van een spreekbeurt kun je het beste een paar vragen stellen aan de klas.


HOE BEGIN IK??

Schrijf de spreekbeurt helemaal op. Lees de spreekbeurt daarna hardop een paar keer voor jezelf voor.

Ga dan een samenvatting maken. Dit doe je door de kernwoorden(belangrijkste onderwerpen) op te schrijven. Probeer daarna de spreekbeurt zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen. Op je 'spiekbriefje' die voor je ligt, heb je de belangrijkste woorden staan. Blijf zoveel mogelijk de klas in kijken. Probeer niet steeds naar dezelfde kinderen te kijken. Een spreekbeurt duurt ongeveer 10 minuten. Oefen de spreekbeurt een keertje voor je vader/moeder, broertje/zusje of voor de spiegel.


TIPS OM DE SPREEKBEURT GOED TE LATEN VERLOPEN

TIPS TEGEN DE ZENUWEN

Bijna iedereen die een spreekbeurt moet houden is zenuwachtig. Dat is heel normaal. Volwassenen hebben daar net zo goed last van. Toch moet je doorzetten. Hoe vaker je een spreekbeurt houdt, hoe minder last je van zenuwen krijgt. Dat is ook de reden dat jullie regelmatig een spreekbeurt moeten houden. Je krijgt er meer zelfvertrouwen van. Om je te helpen heb ik een aantal tips voor je:

VEEL SUCCES BIJ HET MAKEN VAN JOUW SPREEKBEURT.  Terug naar spreekbeurten

 

    © 2000-2012    Copyright:    N-point Internet Producties  

Jan Nicolaļ.  All rights reserved