DE ORKA

door

Iris en Marloes

Inhoud.

         De orka

         Hoe ademt de orka?

         Kunnen orka’s praten?

         Kunnen orka’s horen en zien?

         Hoe jaagt de orka, en wat eten ze?

         Knappe beesten die orka’s

         Orka's en mensen (ongevaarlijk)

         Plaatjes

         Orka

 

De orka

Een orka is zwart wit van kleur, het is een zoogdier. Een orka is warmbloedig net als wij . Zijn huid voelt een beetje aan als rubber.  Op zijn rug heeft de orka een driehoekige vin. Bij deze rugvin zit een grijze vlek, deze noemen we 'het zadel'. Een mannetje kan bijna 10 meter lang worden en weegt 10.000 kilo
Vrouwtjes worden niet langer dan 8 meter en wegen ongeveer 3.000 kilo. De orka leeft vaak in koud water rond de noord- of zuidpool.

 

Hoe ademt de orka.

Een orka heeft longen, hij moet dus steeds boven water komen om adem te halen, dat doet hij met zijn neus, die bovenop zijn kop zit. Onder water gaat het blaasgat met sterke spieren dicht, zodat er geen water in zijn longen komt. Zo kan hij onder water eten zonder dat hij water in zijn longen krijgt.                             

 

                                Kunnen orka’s praten.

Het geluid is onder water heel ver te horen. Dieren die onder water op 3 kilometer afstand van elkaar zijn kunnen op deze manier zelfs nog met elkaar praten! De taal van orka's heeft veel verschillende geluiden en klanken. De taal van de orka's wordt al lang onderzocht door wetenschappers.

 

Kunnen orka’s horen en zien.

Orka's kunnen goed zien, of ze nou boven of onder water zijn, het maakt niks uit. De oren van orka's werken ook goed.  Ze liggen verstopt in de huid.  Ze werken zelfs zo goed dat wanneer de orka in een prooi bijt, een soortgenoot dit op grote afstand kan horen! Wat een orka minder goed kan is proeven en ruiken.

 

Hoe jaagt de orka en wat eten ze.

 

Orka' s jagen vaak in groepen ze werken samen als ze een prooi vangen.
Zo' n groep bestaat uit:
~ mannetjes (ook wel bullen genoemd)
~ vrouwtjes (ook wel koeien genoemd)
~ jongen (ook wel kalfjes genoemd)
Het oudste vrouwtje heeft de leiding over de groep.
Ze eten dieren zoals; walvissen, robben, zeehonden en walrussen.

 

Hoe oud kan de orka worden

Een vrouwtje 70 jaar en mannetje 40 jaar.

 

Knappen beesten zeg die orka’s.

Orka's zijn goede duikers, ze duiken met gemak 350 meter diep. Als ze duiken kunnen ze ook nog eens lang onder water blijven, namelijk wel 20 minuten, zonder dat ze naar boven moeten om adem te halen!

 

Orka’s en mensen.

Ongeveer 30 jaar geleden waren mensen bang voor orka's. Dat kwam omdat we de orka nog niet goed kenden. Zeevaarders hadden namelijk gezien hoe een orka tekeer ging bij het vangen en doden van een prooi. Bovendien hebben ze zijn angstaanjagende tanden gezien, daarom dachten ze dat de orka een gevaarlijk roofdier was. Mensen zijn alleen nog nooit gedood. Een keer is een surfer door een orka aangevallen maar hij werd meteen weer losgelaten. In 1988 beukte een orka van speelsheid een Engels schip in stukken, de boot zonk en de engelse surfer sprong in een rubberboot en werd verder met rust gelaten. Na een paar uur werd hij door een vrachtschip gevonden.

 

Dit is het lichaam van de orka.

                                           

Wil je meer informatie over ORKA's?? Kijk dan bij GOOGLE.

Google

 

 Terug naar spreekbeurten