PINGUINS

door

Maaike Vermeer

 

Inhoud:

 

Voorwoord.       

Waarom de naam ?    

bouw van een pingu´n.   

leefgebied.                    

wat eet een pingu´n ?               

paartijd, eieren leggen, broeden en jongen grootbrengen.     

soorten.                            

nawoord.                            

literatuurlijst.   

   


Voorwoord 

Ik heb het onderwerp pingu´ns  gekozen, omdat het me een leuk onderwerp lijkt. En ik er nog niet zoveel van weet. En ik er graag meer over te weten wil komen.

  

Waarom de naam ? 

Sommige soorten pingu´ns hebben meer dan een gewone naam. De kinbandpingu´n wordt ook wel ringbandpingu´n en baardpingu´n genoemd. Dit kan erg verwarrend zijn. Om het eenvoudiger te maken, geven wetenschappers alle dieren en planten een wetenschappelijke naam, die haast nooit wordt veranderd. Dit voorkomt verwarring tussen mensen uit verschillende landen, die misschien niet dezelfde namen voor dezelfde soort gebruiken. De wetenschappelijke naam van kinbandpingu´n is pygoscelis antarctica.

 

Bouw van een pingu´n. 

Het lichaam van een pingu´n is zeer geschikt voor het bewegen door het water.  De gestroomlijnde vorm lijkt op die van zeezoogdieren zoals robben, dolfijnen  en walvissen. Wanneer een pingu´n jaagt, maakt hij zijn lichaam nog gestroomlijnder door zijn kop tussen zijn schouders te trekken en zijn lichaam te houden.

Pingu´ns hebben van alle vogels misschien wel de meest bijzondere vleugels. Terwijl de vleugels van de meeste vogels bedoeld zijn om te vliegen, zijn die van de pingu´n ervoor om te zwemmen. Pingu´ns zwemmen door hun platte vleugels ľof vinnen op en neer te slaan, waardoor het lijkt alsof ze door het water vliegen. De vleugelbotten zijn aan elkaar gegroeid om de vinnen stijf en stevig te maken.

Pingu´ns zijn niet alleen perfect gebouwd om te zwemmen, maar ook kunnen ze goed warm blijven. Ze hebben een dikke vetlaag, of blubber, vlak onder hun huid. De meeste zijn zelfs zo goed beschermd tegen de kou dat ze soms oververhit raken.

 

Leefgebied. 

Pingu´ns leven op de zuidpool. Ze leven altijd langs de kust, niet meer dan een paar kilometer landinwaarts. Er leven geen pingu´ns op de noordpool of op het noordelijke halfrond van de aarde. Maar toch is het een paar soorten pingu´ns gelukt om naar het noordelijke deel richting de evenaar te gaan. Maar ook deze pingu´ns leven in de koudste wateren die ze kunnen vinden. In de warme zeeŰn zijn haaien en anderen vissen, die op jacht zijn en zo groot zijn dat ze iedere voorbijgaande pingu´n te pakken krijgen.

Verschillende pingu´nsoorten zijn op het zuidelijke deel van de aarde gevangen genomen en in het noordelijke deel van de aarde los gelaten, vaak bij het noorden van Noorwegen, in de hoop dat  ze daar zouden wennen. Maar deze experimenten zijn elke keer mislukt. Na een paar weken waren de pingu´ns verdwenen. Misschien hebben sommigen geprobeerd naar het zuiden terug te gaan. Andere zijn waarschijnlijk opgegeten door beren en vossen, die in het noordpool gebied leven.

Alleen wordt het zuidpoolgebied bedreigd door het broeikas effect als het zo door gaat sterft de pingu´n uit. 

  

Wat eet een pingu´n ? 

Aan de grootte en de vorm van de snavel kun je zien wat het favoriete voedsel van een pingu´n is. Konings- en keizerspingu´ns, die vooral op pijlinktvis jagen, hebben een lange, tangvormige snavel waarmee ze hun langgerekte, snelle prooi kunnen vangen. Kleinere pingu´ns die vooral vis en krill eten, hebben kortere, stompere snavels. Een pingu´n heeft stekels op zijn tong om vis vast te houden.

Ten opzichte van hun grootte kunnen pingu´ns enorme hoeveelheden voedsel eten. Zo zijn er pingu´ns die tijdens ÚÚn jachtpartij bijna 4 kg pijlinktvis hadden gegeten. Het gemiddelde gewicht van zo`n pingu´n met een lege maag is amper 5 kg, dus zo`n pingu´n had zijn gewicht bijna verdubbeld. Maar pingu´ns kunnen ook goed overleven zonder voedsel. De meeste soorten kunnen wekenlang zonder voedsel wanneer ze in de rui zijn en dus niet kunnen jagen.   

 

Paartijd, eieren leggen, broeden en jongen grootbrengen. 

Op ÚÚn soort na broeden alle pingu´ns ÚÚn keer per jaar. De meeste pingu´ns komen aan het eind van de lente samen in hun broedkolonies om te paren, eieren te leggen en hun jongen groot te brengen.

Enkele soorten doen het anders. Keizerpingu´ns bebroeden de eieren de hele winter lang.

 

Pingu´ns leggen hele kleine eieren voor hun lichaamsgrootte. Maar pingu´neieren zijn wel bijzonder sterk. Ze hebben een hele dikke eierschaal. Zwakke eieren zouden niet lang heel blijven.

Pingu´ns moeten ook uitkijken voor eierdieven. Meeuwen, jagers en ijshoenders, zijn vaak opzoek naar onbewaakte of verlaten eieren om te eten. Kleine kuikentjes zijn ook kwetsbaar als ze niet genoeg in de gaten gehouden worden.

 

De meeste pingu´ns hoeven hun eieren maar een paar weken warm te houden voordat ze uitkomen. Maar de grote pingu´ns doen veel langer over het broeden, soms wel 55 tot 65 dagen.

 

Wanneer pingu´nkuikens uit het ei komen, zijn ze bedekt met fijne donsveren en zitten hun oogjes nog dicht. De jongen hakken de dikke schaal open met behulp van hun eitand, een korte, scherpe stekel aan het einde van de snavel. De eitand valt vlak na het uitkomen uit. Pingu´ns hebben honger vanaf het moment dat ze ter wereld komen. Op het begin houdt ÚÚn ouder het kuiken warm en zoekt de andere ouder voedsel. Deze periode gaat door tot het jong klaar is om het nest te verlaten. De snelste kuikens doen die na 50 dagen.

 

Soorten. 

Er zijn verschillende soorten pingu´ns. Een aantal bekende soorten zijn deze (over elke pingu´n staat een weetje):

 

1. kinbandpingu´n.

 

Op deze pingu´n wordt veel gejaagd door onder andere: de zeeluipaard, de orka en robben.

 

 

 

2.koningspingu´n.

 

De koningspingu´n is de kleurrijkste en elegantste pingu´n. Door zijn blauwgrijze verenkleed op zijn zwarte flanken en vinnen, roomkleurige borst, zwarte kop en heldere gouden vlekken aan iedere kant van zijn keel. Als een koningspingu´n staat is hij 90 cm lang

 

 

 

3.keizerspingu´n.

 

De keizerspingu´n is de grootste pingu´n die er is. Als hij staat is hij wel 110 cm. En hij weegt 30 tot 41 kg. Als hij gaat zwemmen kan hij wel 18 minuten onder water blijven. 

 

 

4.kleinste pingu´ns.

 

De kleinste pingu´ns zijn de dwergpingu´n en de witvleugelpingu´n. Ze zijn beide als ze staan maar 35 cm lang. De witvleugelpingu´n weegt 1,4 tot 2 kg en de dwergpingu´n maar 1 tot 2 kg. En ze leven langs de kusten van AustraliŰ en Nieuw-Zeeland.

 

 

 

Nawoord.  

Ik vond het leuk om een werkstuk te maken. Ik heb er veel van geleerd. Nu weet ik veel meer over pingu´ns en over hoe ze leven, wat ze eten, hoe ze broeden en dat er lichte en zware pingu´ns zijn. Maar het nadeel aan een werkstuk is dat je er elke dag mee bezig moet.

 

Literatuurlijst. 

Voor mijn werkstuk heb ik boeken uit de bibliotheek geleend, dit zijn de titels: dierenfamilies pingu´ns, dier in beeld pingu´ns en pingu´ns zwemmen met hun vleugels. De plaatjes heb ik uit de kranten. Toevallig stonden er de afgelopen weken best veel plaatjes in over pingu´ns. Een aantal zijn gemaakt door Jan Vermeer en dat vond ik wel grappig omdat ik dezelfde achternaam heb. Een paar andere zijn van het inenten tegen de vogelpest in een dierentuin.

 

Wil je meer informatie over pingu´ns?? Kijk dan hier bij GOOGLE.

Google
 
Web www.spreekbeurten.info

 

Terug