SNOEP

 

 door Anne van Gruythuysen en Claudia Oldengarm

Wij doen onze spreekbeurt over snoep.

 

 

Er zijn van allerlei soorten snoep zoals: winegums, drop, zure bommen, salmiak snoepjes, kauwgum, chocolade, suiker snoep, suikervrij snoep, honing staafjes, lolly's, zuurtjes, pepermunt, zoethout en oud oma snoep. 

                                  drop

Drop is in Nederland het meest gegeten snoep. Zout of zoet is er in allerlei vormen. In Nederland wordt zo'n 32 miljoen kilo drop per jaar gesnoept. Dat zijn meer dan 2 duizend vrachtwagens met 15 duizend kilo drop er in . En dat zijn heel wat volle puntzakken vol. Drop is echt iets Nederlands .Buitenlanders die in Nederland zijn nemen dropjes mee naar hen vaderland en zo komen de dropjes over de hele wereld

 

                               van zoethout tot blokdrop

De zoethoutstruik groeit in warme landen, zoals Spanje, Italie, Irak, Iran en China, en in delen van Amerika. Je vindt de plant langs rivieren waar het erg vochtig is. Na 4 jaar worden de wortels van de struik geoogst. Want de wortels geven een lekkere zoethoutsmaak. De boeren verkopen de wortels aan de fabriek. Hier worden de wortels klein gemaakt en het vuil wordt er uit gehaald. Daarna wordt er water bijgedaan en daarna wordt er een soort pap van gemaakt. Na dat die pap gekookt is, wordt het in blokken gegoten. Nu heb je een blok drop.

                                ingrediŽnten voor drop

Dit vind je in de dropfabriek : dozen met grote stukken blokdrop er in. Die stukken zijn keihard. Ook wordt er blokdrop gebruikt die al opgelost is. In een grote ton zit wel  1000 liter vloeibare blokdrop. Het smaakt naar drop maar dan heel sterk. Dan gebruikt men allerlei soorten meel. Die worden gemengd, zodat ze precies goed voor de recepten zijn van deze dropfabriek. Vroeger werd er veel Arabische gom gebruikt. Dat gom komt van accacia- bomen  die in Afrika groeien. Als het drop klaar is wordt het naar de supermarkt en drogist en natuurlijk naar speciale dropwinkels gebracht. 

 

                        Chocolade

In 1521 ontmoetten de Spanjaarden in het land Mexico een indianen volk: De azteken. Zij gebruiken cacaobonnen als geld. Voor 10 bonnen kreeg je een konijn en voor 100 bonnen kocht je slaaf. Van die cacao-bonen en water maakten zei ook een drankje. Dit was veel bitterder dan de chocolademelk van nu. De Spanjaarden namen het mee. Aan het hof van de koning bedacht iemand dat het bruine mengsel nog lekkerder was met suiker en honing er bij. Het nu ongeveer de zelfde chocolademelk als toen. 

                 Van cacao-boon tot cacaopoeder

1 De cacao-boon wordt verwarmd onder infra-rode lampen. Daar gaat de schil er van af, want ze hebben geen zin om het zelf te doen.

2 Als de schil er af is, houd je de kern over. De kern word gedroogd, geroosterd en gemalen tot cacao-massa. 

3 Het vet wordt uit de cacao-massa gehaald. Dan houd je cacao-boter over.

4 Van cacao-massa zonder vet worden cacao-brokken geperst. 

5 De cacao- brokken worden vermalen tot cacao-poeder

van cacaopoeder tot een chocolade reep.

 

IngrediŽnten

120 gram duivensuiker

300 gram kristalsuiker

1 volle eetlepel cacao-poeder

1 dl water en wat olie 

1: los de druivensuiker en de gewone suiker op in gewoon water in heet water. Breng het water aan de kook de oplossing  al roerend ongeveer 15 minuten.  Als het suikermengsel begint te schuimen wordt het dikker. 

2: als de massa geel van kleur is haal dan de pan van het vuur. Laat hem afkoelen tot de massa zo dik is als stroop. Nu giet je een portie ter grote van een schoteltje op de boven plaat,die met olie is in gevet. 

3: zodra de  buitenrand van het portie omhoog blijft staan als je hem met een lepel optilt kun je verder. Strooi er wat cacao over en kneed het snel door elkaar. 

4: terwijl de de massa  nog voelt als zachte kei, knipje hen in stukken en stop het in en lucifers doosje. Laat ze afkoelen en hard worden. 

zo kun je zelf chocola maken

kleurstoffen & smaakstoffen

Je hebt smaak- en kleurstoffen

Deze zijn bedoeld om producten beter te laten smaken, dus het is lekkerder.

Ze geven een bepaalde kleur aan snoep.

 


nu de test

wat is lekkerder  

wat voor snoep is dit ; suikervrij of gewoon snoep  

suikervrijsnoep:

gewoonsnoep

pak het snoepje dat op de tafel licht 2x

welk snoepje is dit: schrijf het op je papiertje. 


VRAGEN

vraag 1:  hoeveel drop eet men in een jaar.

antwoord; 32 miljoen kilo drop. 

vraag 2: noem 1 ingrediŽnt om chocolade te maken.

antwoord; 120 gram druivensuiker

antwoord; 300 gram kristalsuiker

antwoord; 1 volle eetlepel choco-poeder

antwoord; 1dl water en wat olie. 

vraag 3: wat voor snoep zijn er en noem er 3.

antwoord; alles is goed. 

vraag 4: uit welk land komt zoethout.

antwoord; Afrika 

vraag 5: hoeveel hoofdstukken hebben we.

antwoord 8


 dit was onze spreekbeurt. Nu mogen jullie nog vragen stellen.

 cijfer: 7Ĺ

WIL JE MEER WETEN OVER SNOEP?? KIJK DAN BIJ GOOGLE>

Google

 

Terug