SNOEP

                                            door

                                             Lieke van Boxtel
 

Hallo jongens en meisjes,en meneer Tom. Ik doe mijn spreekbeurt over Snoep. Ik doe het erover omdat ik het een veel betekent onderwerp vind. Ik ga vertellen over:

De geschiedenis van snoep.

Drop

Kauwgom

Proefje?

Snoep bedrijven

Weetjezzzz!!!!!

Eten maar!!! 

 

De geschiedenis van snoep

 

Ook in de oertijd hielden mensen van zoet.

Als onze voorouders in de oertijd iets eetbaars zochten in het veld,namen ze alleen zoete vruchten mee. Ook zij wisten dus al dat iets met zoete smaak te eten was en iets bitters niet.

 

De eerste echte zoetstof die de mensen gebruikten om hun eten een zoete smaak te geven, was honing. Jagers haalden de honing in het Stenen Tijdperk uit nesten van wilde bijen. En de oude Egyptenaren hadden zelfs al 2500 jaar voor Christus korven vol honing bijen. Ook suiker zoals wij dat kennen , werd al heel vroeg gebruikt. Al in 3000 jaar voor Christus wisten de mensen in India hoe ze suiker uit suikerriet konden halen. Via de Arabische landen werd die methode later ook bekend in Frankrijk en Spanje.

 

Honing en rietsuiker werden dus alleen gebruikt om etenswaren zoet te maken.

Want op het eerste echte snoepgoed moeten we nog een hele tijd wachten. Om precies te zijn tot het begin van de 16de eeuw! Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken,ontstond rond 1510 in de Zuidelijke Nederlanden. (Wat nu BelgiŽ heet) Snoep heette toen nog suikerwerk en werd - vooral in de hoogste kringen Ėal gauw razend populair. Zo lieten verschillende Duitse keizers suikerwerk speciaal naar hun hof brengen. Helemaal uit BelgiŽ nu!Ook kregen de mensen in die tijd bij wijze van welkomstgeschenk figuurtjes van suikergoed aangeboden. Lange tijd bleef snoep vooral iets voor rijken. Niet gek als je weet dat het nogal duur was om suiker te maken uit suikerriet. Pas na 1747 werd dat anders. Want in dat jaar ontdekte een Duitse apotheker dat je suiker ook uit goedkope bieten kunt halen.

 

Vraag 1: In welke eeuw kwam het eerste echte snoep??16 eeuw

 

 


  

Hoe wordt drop gemaakt??

 

Ik ga een paar ingrediŽnten opnoemen van drop. In drop zitten veel ingrediŽnten zoals:zoethoutwortel, arabische gom ,glucosestroop , suiker, salmiak en karamel of kleurstoffen koolstof.

 

Dit is een dropje.

 

Ik zal je vertellen in vier stappen:

 

Stap 1: Extractie

Zoethout zorgt ervoor dat drop naar drop smaakt. De wortels van de zoethoutstruik - afkomstig uit Spanje Portugal Griekenland en China Ė worden voorzichtig uitgegraven, gedroogd,fijngemalen en ingekookt tot een dikke zoethoutpap. Deze wordt gefilterd en in bakken gegoten. De hard geworden blokken ( dat noem je blokdrop) zijn de basis voor vrijwel alle dropsoorten.

  zoethout

Stap 2: Deeg maken

In de dropfabriek wordt de blokdrop in het water opgelost. Hier worden de andere ingrediŽnten bij gedaan. Deze massa (het deeg dus) word gecomputergestuurd op smaak gebracht en vervolgens in grote ketels gekookt, en via een dun buizenstelsel naar gietmachines getransporteerd.

 

Stap 3: Gieten

Terwijl de vloeibare drop onderweg is naar de gietmachine, worden al platte bakken met gietpoeder op een lopende band gezet. Met gipsen mallen worden in dit gietpoeder (gewoon zetmeel) vormen gedrukt. Van Boerderijdrop of Mentholkruisdrop bijv. Hierin gieten we de vloeibare drop. De volgegoten bakken worden opgestapeld en twee dagen in speciale kamers gedroogd

 

Stap 4: Afwerken en Verpakken

De bakken met gedroogde drop worden nu omgekeerd. Het gietpoeder wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt; de dropjes worden schoongeblazen en gaan op de volgende lopende band richting glanstrommels. Via trechters verdwijnen de glanzende dropjes in de weegmachine. Deze rekent precies uit hoeveel dropjes er in de zakjes komen uiteindelijk gaan de gevulde zakjes, ponsverpakkingen of rolletjes in kartonnen dozen naar de winkel.

 

Vraag 2: Noem 3 ingrediŽnten van drop. Zoethoutwortel, arabische gom,suiker,salmiak,karamel of kleurstoffen koolstof

 


Kauwgom

 

Ik zal de belangrijkste ingrediŽnten opnoemen van kauwgom: gom, suiker,  glucosestroop, zachtmakers en smaakstoffen.

 

Dit is een kauwgompje.

 

Ik zal je net zoals bij drop het in 6 stappen vertellen.

 

Stap 1: de gom

De gom is het belangrijkste deel van de kauwgom, het verbind zoals het ware alle ingrediŽnten met elkaar. De gom kan gewonnen worden uit een aantal boomsoorten die sap afscheiden wat geschikt is om kauwgom mee te maken. De bekendste kauwgomboom is Sapodilla. Het sap wordt via een snee in de boom opgevangen. Dit kan alleen maar bij bomen die meer als 20 jaar oud zijn en dan kan het maar ťťn keer in de 4 jaar. Inmiddels zijn er daarom ook manieren bedacht om synthetische gom te maken. Deze synthetische gom biedt ook andere voordelen zoals verbetering van de textuur en dat de kauwgom langer de smaak behoudt bij het kauwen

 

Stap 2: suikervrij

Behalve gom zijn er ook andere ingrediŽnten zoals ik al zei suiker en glucosestroop in kauwgom. Dit zorgt ervoor dat het lekker zacht wordt en lekker is om op te kauwen. Tegenwoordig is er steeds meer suikervrije kauwgom. In plaats van echte suiker worden er suikervervangers toegevoegd, zoals sorbitol,mannitol,xylitol en lacitol. En in plaats van glucosestroop wordt ook maltitolstroop gebruikt.

 

Stap 3: zachtmakers

De zachtmakers zoals glycerine en andere plantenolie producten worden in de kauwgom verwerkt om de ingrediŽnten met elkaar te vermengen en de gum zacht en flexibel te houden .

 

Stap 4: Smaakstoffen/kleurstoffen

In kauwgom zitten ook smaakstoffen. Aan kauwgom die naar pepermunt smaakt,wordt olie uit de pepermuntplant toegevoegd, een natuurlijke smaakstof. Voor de kleur worden natuurlijke of kunstmatige kleurstoffen gebruikt. Bietensap bijvoorbeeld geeft kauwgom een rood kleurtje.

Maar smaken verschillenÖÖÖ

 

Stap 5: deeg maken

In de fabriek wordt de natuurlijke en de synthetische gom verwarmd en gesmolten. In grote smeltketels wordt de gom vloeibaar gemaakt. Als deze daarna weer is afgekoeld, ontstaat er een soort deeg. Het deeg wordt in grote kneedmachines gestort. De overige ingrediŽnten zoals suiker en glucosestroop er bij gedaan.

 

Stap 6: bij elkaar brengen

Nu wordt de natuurlijke of kunstmatige kleur- en smaakstoffen en natuurlijk de zacht maker toegevoegd. En wordt weer goed gekneed en dan krijg je net zo`n kauwgompje als dit.

 

Vraag 3: noem een voorbeeld om een snoepje suikervrij te maken. Sorbitol,mannitol,xylitol,lacitol

 


Proefje!!

 

Noem maar een getallen onder de 32. 

Komen jullie maar naar voren.

 

Trek een kaartje.

Ga maar naar de gang dan kan de klas een snoepje kiezen.

Dat ene doen.  Geef diegenen een ballon mee. 


Snoep bedrijven

Zoals je wel weet zijn er veel snoep bedrijven. Zoals:

Lookolook (lookolook map laten zien)

Haribo

Redband

Venco

Katja

Maoam

Enz. Er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Bij lookolook heb ik een meeltje gestuurd dat ik mijn spreekbeurt over snoep doe. En daar kreeg ik een paar spulletjes van zoals kauwgom en een snoepzakje en ballonen veel informatie. Ik heb ook nog wat van redband gekregen en van venco samen. Daarbij heb ik alleen maar informatie gekregen want de proefmonsters waren op. Dat was wel erg jammer. Ik kan natuurlijk nog veel meer vertellen maar dat wordt dan veel te lang! 

 


Weetjezzz!

 

Wist je dat xylitol ook een kauwgom merk is ??

Wist je dat Perfettie Van Melle Look-o-look heeft opgericht.

Wist je dat je drop in het Duits zegt Lakritz.

Wist je dat je drop ook in light hebt??

Wist je dat Look-oLook meer dan 100 soorten snoep heeft.

 

Snoepje uitdelen aan de klas.

 

dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen

Wil je meer informatie over snoep?? Kijk dan hier bij GOOGLE.

 

Google

 

Terug