Stewardess

door

Nicky van Voorthuizen

 
Ik houd mijn spreekbeurt over de stewardess,
omdat ik zelf ook gevlogen heb en het lijkt me een leuk beroep.
 
Wat is een stewardess?
 
Een stewardess is iemand die de passagiers in een vliegtuig verzorgt. Zij brengt eten en drinken rond. En van de belangrijkste dingen die een stewardess doet, is zorgen voor de veiligheid van de passagiers. Soms moet een vliegtuig een noodlanding maken of er gebeurt een ongeluk op de  start- of landingsbaan. De passagiers moeten dan zo snel mogelijk het vliegtuig uit. De stewardess helpt daarbij. Daarom kijkt de stewardess heel goed of iedereen de veiligheidsriemen vast heeft als het vliegtuig gaat opstijgen en landen, en dat er niks rondslingert op de vloer en er niemand meer op de  w.c. zit.
             Grondstewardess
 
Er zijn ook stewardessen die niet in een vliegtuig werken ,maar op de luchthaven. Zij worden grondstewardessen genoemd. Een grondstewardess ontvangt de passagiers bij de balie. Passagiers moeten zich 2 uur van te voren bij de balie melden en zich in laten schrijven, dat heet inchecken.
Zij controleert de tickets, dat zijn de vliegkaarten en de paspoorten. Ook weegt ze de bagage, die mag twintig kilo per persoon wegen en ze doet bij elke koffer en tas een kaartje aan het handvat. Daar moet je je naam op schrijven. Op dat kaartje staat een vlucht- nummer, dat is het nummer van het vliegtuig. Daarna zet ze de bagage op de lopende band. Zij geeft de passagiers een instapkaart met een stoelnummer erop. Als je vroeg incheckt kun je bijv. om een plaats bij het raam vragen. De instapkaart moet je laten zien als je het vliegtuig instapt.
 
                            Hoe kun je stewardess worden?
 
Als je stewardess wilt worden,kun je een brief naar de luchtvaart- maatschappij sturen. Dat heet solliciteren. Meestal zijn het vrouwen die solliciteren. Mannen worden stewards genoemd. Als je stewardess wilt worden, moet je bijv. ouder zijn dan 21 jaar, 2 vreemde talen spreken, aardig en beleefd zijn en er verzorgd uitzien.Misschien krijg je dan een gesprek en kijken ze of je stewardess kunt worden . Dit gebeurt heel streng.
Er solliciteren best veel mensen en er blijven er maar weinig over. Je krijgt een opleiding van een paar weken. Dus hoe je eten en drinken rondbrengt en hoe alle apparaten werken, zoals de telefoon, de koffiezetapparaten en de karretjes waar eten en drinken op rondgebracht worden.
Die heten trolleys. En je leert hoe je met passagiers om moet gaan. Bijv. als iemand heel bang is om te vliegen of iemand die ziek wordt.
 
Ook leer je hoe je het uniform draagt en hoe je je goed opmaakt. Een stewardess draagt altijd een rokje met een blouse en een jasje. Vaak horen daar ook een hoedje en een sjaal bij. Als je klaar bent met je opleiding doe je examen.  Als je slaagt, heb je het diploma.
 
Voordelen en nadelen
                                                                     
Het is heel afwisselend.
Elke keer ga je naar een andere plek en heb je andere passagiers. Op de plek waar je naar toe vliegt, zit je vaak in mooie hotels. Ook kom je wel eens beroemde mensen tegen.  Wat minder leuk is dat je alle dagen van de week werkt. En ook 's nachts. Ook kan een vliegtuig wel eens later aankomen, dat heet vertraging. Dan zijn er wel eens boze passagiers. De stewardess moet altijd rustig en aardig blijven.  
 
Ik heb als laatste nog een paar vragen.
 
1. Wat is een trolley?                                    
(wagentje met eten en drinken)
                                                                   
2. Hoeveel kilo bagage mag je meenemen?
    (20 kilo per persoon)
 
3. Wanneer moet je altijd veiligheidsriemen om?
    (als het vliegtuig gaat opstijgen en landen)
 
Dit was mijn spreekbeurt.
 
Zijn er nog vragen?

Terug naar spreekbeurten