klik hier voor originele grootte Voetbal  klik hier voor originele grootte

door

Vincent Uiterweerd

 

Ik houd mijn werkstuk over voetbal, omdat ik voetbal leuk vind. Ik vind het leuk om met meerdere jongens tegelijk een balspel te doen. En balletje trappen vind ik al heel lang leuk. Sport is ook nog eens gezond.
Ik ben lid van een voetbalclub en ik kijk ook vaak voetbal op tv.  

Ik heb mijn werkstuk verdeeld in 9 hoofdstukken:

1. Wat is voetbal?

2. De geschiedenis

3. Het veld

4. De spelers en opstellingen

5. De uitrusting

6. Spelregels

7. Mijn voetbalclub

8. Afsluiting: ‘Weetjes’

9. Bronnen


1.   Wat is voetbal?  

Voetbal is een sport waarbij 2 ploegen van 11 spelers een wedstrijd spelen op een groot veld. Eén zo’n ploeg bestaat uit 1 keeper en 10 veldspelers. De bedoeling is de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. De bal mag je aanraken met je voet en je hoofd of een ander lichaamsdeel, maar niet met je handen en armen. De leiding is in handen van een scheidsrechter die onpartijdig toeziet of iedereen zich aan de spelregels houdt. Hij krijgt assistentie van 2 grensrechters, want hij kan niet alles zien wat er op het veld gebeurt.  

2.   De geschiedenis  

Voetbal is een oude sport die al meer dan 2000 jaar geleden werd gespeeld. Toen moesten ze de bal in het doel schieten of gooien. Dat deden bijvoorbeeld de Grieken en de Romeinen.

In Engeland werd er in de Middeleeuwen (500-1500) gevoetbald. Soms bestond een ploeg uit meer dan 100 mensen. De bal was een koeienblaas die met lucht was gevuld. De bal was niet rond, maar ovaal. Net als een rugbybal. Toen waren er nog geen doelen. Het was een spel tussen 2 dorpen. De bedoeling was de bal in je eigen dorp te krijgen. Er waren nog geen spelregels. Het spel leek meer op rugby dan op voetbal. Veel mensen vonden voetbal ”het spel van de duivel”.  

Vanaf 1850 kwamen er spelregels. Zie verder in de kolom hieronder de belangrijkste gebeurtenissen voor het Nederlandse voetbal.  

Jaar

Onderwerp

Omschrijving

1850

Spel/veld

Het voetbalspel moet op gras worden gespeeld.

1850

Bal

De bal moet van leer zijn en is ovaal.

1850

Doel

Er horen ook 2 doelen op het veld.

1865

Doel

Er wordt een touw gespannen tussen de 2 doelpalen op een hoogte van 2.44 meter.

1869

Spel

De bal mag niet met de hand worden aangeraakt. Dat heet hands.

1871

Spel

De keeper mag de bal met de hand spelen.

1872

Bal

De bal moet 420 gram wegen. De bal is nog steeds ovaal.

1873

Spel

De hoekschop is een nieuwe spelregel.

1874

Kleding

Er moeten scheenbeschermers worden gedragen.

1875

Leiding

Het spel moet worden geleid door een onpartijdige scheidsrechter.

1878

Leiding

De scheidsrechter krijgt een fluitje om zich hoorbaar te maken.

1879

Spel

Pim Mulier begint met het voetbalspel in Nederland. En hij richt de Haarlemse Footbal Club op. (zie foto en de tekst daarbij op de volgende bladzijde).

1880

Spel

De scheidsrechter mag een speler uit het veld sturen.

1882

Spel

De inworp moet met 2 handen worden gedaan.

1883

Bal

De bal wordt definitief rond.

1884

Leiding

Er komen grensrechters omdat de scheidsrechter niet alles kan zien.

1887

Spel

De keeper mag met de bal in de hand niet meer dan 2 passen maken.

1889

Organisatie

Pim Mulier richt de Nederlandse Voetbal- en Atletiekbond op. De bond organiseert competities, houdt uitslagen bij en maakt landelijke afspraken.

1889

Spel

De Nederlandse Voetbalbond neemt de Engelse spelregels over.

1890

Doel

Het touw tussen 2 doelpalen wordt vervangen door een lat.

1897

Spel

De wedstrijd duurt voortaan 90 minuten. (er is nog niet geregeld dat de wedstrijd 2x 45 minuten duurt met wissel van speelhelft).

1898

Veld

De omtrek van het veld moet je kunnen zien aan de kalklijnen.

1903

Spel

Er komt een doelgebied en een strafschopgebied.

1904

Organisatie

In Parijs wordt de FIFA opgericht. Dat is de voetbalbond van de hele wereld.

FIFA betekent Fédération Internationale de Football Association.

1921

Organisatie

De Nederlandse Voetbalbond houdt zich niet langer meer bezig met atletiek. (zie 1940)

Jaar

Onderwerp

Omschrijving

1939

Spel

Voortaan wordt de wedstrijd gespeeld in 2x 45 minuten met wissel van speelhelft. Na de 1e  45 minuten 15 minuten pauze.

1940

Organisatie

De Nederlandse voetbalbond heet voortaan de Koninklijke
Nederlandse Voetbalbond. 

1968

Spel

De keeper mag met de bal in de hand niet meer dan 4 passen maken.

Links op het plaatje zie je Pim Mulier toen hij al wat ouder was. Hij is heel belangrijk voor het Nederlands voetbal geweest.

Toen hij 14 jaar was kocht hij een bal in een winkel in Amsterdam. Bij die bal zat een boekje met Engelse spelregels. Dat spel ging hij spelen met een paar jongens. Zo ontstond in Nederland voetbal.

Hij richtte in 1879 de eerste Nederlandse voetbalclub op: Haarlemse Footbal Club en in 1889 de Nederlandse Voetbal-  en Atletiekbond (nu: KNVB).   

 

3.   Het veld  

Een wedstrijdveld heeft een zijlijn van 120 meter lang en een achterlijn van 90 meter. Dat is een veld voor volwassenen. Op het plaatje staat doellijn op de plaats van de achterlijn. Dat is dus niet helemaal goed. Want de doellijn is alleen het stukje tussen de twee doelpalen. Het veld is in 2 helften verdeeld door de midden-lijn. Op de helft van de middenlijn is de middenstip.(Staat niet op het plaatje).

Daaromheen ligt een cirkel. Daarin moeten 2 spelers staan die de bal aftrappen op de middenstip. De doorsnee is 18.20 meter.  

Midden op de achterlijnen staat een doel. Die is 7.32 meter breed en 2.44 meter hoog. Om het doel staan 2 rechthoekige lijnen.

De binnenste rechthoekige lijn is 5½ meter diep en 11 meter breed. Deze lijnen zijn de grens van het doelgebied. In een hoek van het doelgebied worden doeltrappen genomen. Zie hoofdstuk 6: ”spelregels”.

De buitenste rechthoekige lijn is 16½ meter diep en 33 meter breed. Deze lijnen zijn de grens van het strafschopgebied. 11 meter vanaf het midden van het doel staat een stip. Die heet de strafschopstip en ligt dus in het strafschopgebied. Zie hoofdstuk 6: ”spelregels”.

In alle hoeken van het veld staat een vlag met een kwart cirkeltje eromheen. Daarin moet de bal liggen als er een hoekschop wordt genomen. Zie hoofdstuk 6: ”spel-regels”.  

4.   Spelers en opstellingen  

Elk team heeft 11 spelers, waarvan 1 keeper. De 10 veldspelers zijn verdeeld in aanvallers, middenvelders en verdedigers. Ze moeten zich verspreiden over het veld.

Er zijn verschillende opstellingen. De opstelling kiest de trainer. Een ander woord voor ”opstelling” is ”formatie” of ”spelsysteem”.  

Electronisch wisselbord Delta FElk team heeft wisselspelers. De coach bepaalt wanneer er wordt gewisseld. Vooral bij blessures (dan kan een speler niet verder spelen) of als een speler moe is wordt er gewisseld. In een volwassen wedstrijd mag er 3x worden gewisseld. Bij jeugd maakt het niet uit hoe vaak er wordt gewisseld.

Tegenwoordig wordt een wissel meestal aangegeven met een elektronisch wisselbord.                 

Op het veld zijn niet alleen 2 teams met wisselspelers maar ook een scheidsrechter en 2 grensrechters met een vlag in de hand. Zij houden in de gaten of de spelregels goed worden uitgevoerd. Overtredingen worden bestraft. Zie hoofdstuk 6: ”spelregels”.  

5.   Uitrusting  

De spelers moeten zich goed kunnen bewegen in hun kleding. Ze hebben een wijd shirt aan en een wijde voetbalbroek. Iedereen heeft dezelfde kleding aan behalve de keeper. De keeper heeft een andere kleur kleding aan, omdat de spelers dan goed kunnen zien dat hij de keeper is.

Alle leden van iedere club hebben dezelfde kleur shirt, voetbalbroek en kniekousen, en daaronder verplicht scheenbeschermers.(zie plaatje)Tiempo. Veel verenigingen hebben een sponsor. Zij geven de verenigingen geld en in ruil daarvoor komt de naam van de sponsor op het tenue te staan. Bij een wedstrijd dragen voetballers voetbalschoenen met noppen eronder, zodat je niet uit kan glijden. Vanaf de miniemen (vanaf 10 jaar) mag je voetbalschoenen met losse noppen gebruiken.      

Bij sommige clubs kun je aan de naam zien welke kleur kleding ze hebben. In Apeldoorn bijvoorbeeld ”Groen Wit”. De spelers van AGOVV worden ook wel ”De Blauwen” genoemd. Je hoeft dus niet te raden welke kleur het tenue van deze club heeft. De spelers van A.V.V. Columbia worden ook wel ”De Wespen” genoemd. Omdat het tenue geel zwart is.  

Als de thuisploeg dezelfde kleur kleding draagt als de uitploeg (dat is het team dat te gast is bij de thuisploeg), moet de thuisploeg van kleur kleding veranderen.  

6.   Spelregels  

6a. Pools en punten

In elk wedstrijdseizoen is ieder elftal ingedeeld in een bepaalde pool. Een pool is een grote groep elftallen die allemaal ongeveer even sterk zijn.  Het gaat erom wie er aan het eind van een wedstrijdseizoen bovenaan staat. De punten van elke wedstrijd worden bij elkaar opgeteld. De winnaar krijgt 3 punten, de verliezer 0 en bij gelijkspel beide 1 punt.  

6b. Wedstrijd

Voor volwassenen duurt een wedstrijd 90 minuten, dus 2x 45 minuten. Ze hebben 15 minuten pauze. Voor jeugd gelden kortere tijden (zie de tabel hieronder). Naam en leeftijd

Tijd van de wedstrijd

Duivels 6 tot 8 jaar

2x 20 minuten

Preminiemen 8 tot 10 jaar

2x 25 minuten

Miniemen 10 tot 12 jaar

2x 30 minuten

Knapen 12 tot 14 jaar

2x 35 minuten

Scholieren 14 tot 16 jaar

2x 40 minuten

Junioren 16 tot 18 jaar

2x 45 minuten

Reserves 18 tot … jaar

2x 45 minuten

1ste elftal 18 tot … jaar

2x 45 minuten

6c.  Scheidsrechters en grensrechters

Zij controleren of de spelregels goed worden uitgevoerd.  

De overtredingen worden bestraft door de scheidsrechter. Een gele kaart betekent: een waarschuwing. Als je 2 gele kaarten krijgt dan krijg je direct de rode kaart. Rood betekent: het veld uit. Je kunt ook direct een rode kaart krijgen door een heel erge overtreding te maken. Voor die speler die rood krijgt mag geen wisselspeler voor in de plaats komen.  

De grensrechter is een soort hulpscheidsrechter. Hij wijst met de vlag naar de kant waar de bal heen moet. Als speler team A de bal over de zijlijn speelt dan wijst de grensrechter naar de kant van de speelhelft van team A. Dat betekent dat team B de inworp krijgt. Hij geeft ook andere overtredingen aan voor de scheidsrechter, omdat de scheidsrechter niet alles kan zien. Er zijn 2 grensrechters, want er zijn ook 2 zijlijnen.   

6d. Bal

Geo LW 290De bal moet van leer zijn. De omtrek van de bal moet minstens 68 centimeter zijn en maximaal 71 centimeter. Het gewicht moet tussen de 410 en 450 gram zijn. De kleur is meestal wit. Bij sneeuw nemen de spelers een oranje bal. De bal is van leer of kunstleer. Bij een wedstrijdbal zit er een laagje plastic om. Dat zorgt ervoor dat er geen water in de bal kan komen, want dan zou de bal veel te zwaar worden.  

6e. Het voetbalspel zelf  

Doeltrap

Als een speler van team A de bal over de achterlijn van team B speelt krijgt team A de doeltrap. De keeper moet dan de bal in het veld schieten.  

Hoekschop

Als een speler van team A de bal over je eigen achterlijn speelt moet team B een hoekschop nemen vanuit een kwart cirkel uit de hoek van het veld. Een hoekschop wordt ook wel een corner genoemd. Corner is een Engels woord en betekent hoek.  

Inworp

Als een speler van team A de bal over de zijlijn speelt krijgt team B de inworp. Dan moet die speler de bal uit zijn nek met 2 handen het veld in gooien.  

Vrije trap

Een vrije trap krijgt team A als team B een overtreding heeft gemaakt. Een overtreding maak je bijvoorbeeld door pootje te haken, te schelden, schoppen en slaan, te spugen naar iemand of de bal met je handen of armen aan te raken. Dan moet team B 9.15 meter van de bal staan.  

Strafschop

Team B krijgt een strafschop als team A in zijn eigen strafschopgebied een overtreding maakt. Een strafschop wordt ook wel een penalty genoemd.  

Buitenspel

Buitenspel is een moeilijke regel. Soms ben je dichter bij de achterlijn van de tegenstander van de bal. Dat is niet erg als er minstens 2 tegenstanders tussen de jou en de achterlijn staan. Staan die tegenstanders daar niet, dan is het voor jou helaas buitenspel. Op je eigen helft kun je nooit buitenspel staan en vanuit een ingooi kan dan ook niet.

7.   Mijn voetbalclub  

Algemeen  

Ik speel bij A.V.V. Columbia. Columbia is opgericht op 11 juni 1919. Columbia is lid van de KNVB, net zoals alle andere voetbalclubs. Alle spelers zijn ook lid van de KNVB, dus ik zelf ook. Columbia heeft 27 elftallen. In de tabel hieronder kun je zien hoeveel elftallen per groep.  

Groep

Aantal

F duivels (6 tot 8 jaar)

4 elftallen

E preminiemen (8 tot 10 jaar)

4 elftallen

D miniemen (10 tot 12 jaar)

4 elftallen

C knapen (12 tot 14 jaar)

3 elftallen

B scholieren (14 tot 16 jaar)

2 elftallen

A junioren (16 tot 18 jaar)

2 elftallen

Columbia 8 (vanaf 18 jaar)

1 elftal

Columbia 7

1 elftal

Columbia 6

1 elftal

Columbia 5

1 elftal

Columbia 4

1 elftal

Columbia 3

1 elftal

Columbia 2

1 elftal

Columbia 1 (selectie)

1 elftal

Verder zijn er nog 4 zaalvoetbalelftallen bij Columbia.
Vroeger heeft Columbia ook dameselftallen gehad, maar nu niet meer.  

De website van A.V.V. Columbia is:  http://www.avvcolumbia.nl/index4.html
Daar is informatie te vinden over alle elftallen. Wanneer en waar ze moeten spelen en de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. Ook staan daar teamfoto’s en foto’s van de spelers zelf.
 

Om de week krijg ik een clubblad. Daarin staan de uitslagen en het programma van de twee komende weken. Er staat ook veel reclame in van sponsoren. Soms ook activiteiten, bijvoorbeeld zwemmen, 4 tegen 4 voetbaltoernooi en bingo.  

Onze sponsoren zijn Apeldoornse Kalkmortel Centrale en B. Huemink Stukadoors. Sponsoren plaatsen advertenties in het clubblad en op de website.

Mijn elftal  

Ik speel in het elftal D-2. Wij trainen op woensdag van 18.30 tot 17.30 uur. Iedere zaterdagmorgen spelen we een wedstrijd.

De leider van D-2 is Harry Menting en de trainer van ons elftal is Henk Wenink.

Hiernaast staat een foto van ons elftal. Je kunt die ook op de website van Columbia zien.

 

Mijn eerste voetbalwedstrijd als lid van Columbia was op 11 oktober 2003. We moesten toen spelen tegen de voetbalclub Prins Bernhard, D-2.  

8.   Afsluiting: ‘Weetjes’  

De volgende punten ben ik tegengekomen toen ik op zoek was naar informatie. Ze zijn wel leuk om apart te vermelden en om te weten. En daarom heten ze ”weetjes”.  

Ø      In de gemeente Apeldoorn zijn er 19 voetbalclubs.

Ø      In Apeldoorn heeft alleen AGOVV betaald voetbal.

Ø      Nederland heeft ook een Nationaal vrouwenelftal.

Ø      In Nederland mogen tegenwoordig ook meisjes in jongensteams meespelen. Dat geldt tot en met de A-jeugdelftallen.

Ø      In Amerika spelen meer vrouwen dan mannen voetbal.

Ø      De KNVB heeft 1.025.183 leden. Natuurlijk schommelt dit een beetje.

Ø      Er zijn 4.041 voetbalclubs in Nederland.

Ø      Ieder weekend spelen in Nederland 52.278 voetbalelftallen een voetbalwedstrijd.

Ø      Een bal kan wel zo hard worden getrapt dat die een snelheid heeft van meer dan 120 kilometer per uur.

Ø      Een voetbalspeler loopt per wedstrijd wel 11 tot 13 kilometer ver.

Ø      Het Nederlands elftal heeft twee keer in de finale van de wereldkampioen-schappen gespeeld: in 1974 tegen Duitsland en in 1978 tegen Argentinië. Deze wedstrijden heeft Nederland verloren. Het Nederlands elftal is in 1988 Europees kampioen geworden. De finale tegen Rusland werd door Nederland gewonnen met 2-0.

9. Bronnen  

Ik heb informatie gevonden op het internet en in schriftelijke informatie.  

Internet:

Ø      http://www.spreekbeurten.nl

Ø      http://www.taptoe.nl

Ø      http://www.knvb.nl

Ø      http://avvcolumbia.nl/index4.html  

Schriftelijke informatie:

Ø      Bibliotheek:
Boekje ”Gek op voetbal”. De schrijver is Jan-Willem Driessen. Het boekje is uitgegeven in 1997 door uitgeverij De Ruiter in Houten.

Ø      KNVB:
Spreekbeurtpakket dat ik via de website van de KNVB had opgevraagd.
 

 


Ik ben fan van Feyenoord

 

Dit werkstuk is gemaakt door Vincent Uiterweerd

 

Wil je meer informatie over VOETBAL?? Kijk dan bij GOOGLE

Google

 Terug naar spreekbeurten