VSD (Ventrikel Septum Defect)

Ik wil mijn spreekbeurt houden over een VSD, dat is een gat tussen de kamers van je hart. Ik heb zelf ook een VSD en moet daar binnenkort aan geopereerd worden.

Geschiedenis

Ik wil eerst iets vertellen over de geschiedenis van de kinderhartoperaties. Op 26 augustus 1938 was de eerste kinderhartoperatie, tijdens deze operatie werd een bloedvat tussen de lichaamsslagader en de longslagader gesloten. Na deze operatie werd langzaamaan begonnen met operaties aan het hart zelf. Door de uitvinding van de hart-longmachine kunnen er heel veel operaties aan het hart gedaan worden. Een hart-longmachine is een machine, die tijdens de operatie de functie van het hart overneemt. De hart-longmachine doet dan dus het werk van het hart.
In het begin moest een kindje een minimaal gewicht hebben om geopereerd te kunnen worden. Nu is men zover dat men al hele kleine baby’tjes kan opereren.
de hart-longmachine aan het werk.

Hartafwijkingen

Ongeveer 1% van alle geboren kinderen in Nederland heeft een aangeboren hartafwijking. In Nederland zijn dat 1600 baby’s per jaar. Bij 400 van deze kinderen is de afwijking zo klein, dat er geen operatie nodig is. Bij ongeveer 1200 kinderen is de afwijking zo, dat er wel geopereerd moet worden. Ongeveer 800 van deze 1200 kinderen moeten in het eerste levensjaar geopereerd worden. De overige 400 worden daarna geopereerd.
Ik hoor dus bij deze 400 kinderen, die na hun eerste levensjaar geopereerd moeten worden.
Hartafwijkingen kunnen op twee manieren ontstaan:

Aangeboren hartafwijkingen

De hartafwijking ontstaat als de moeder inverwachting is.
Er bestaan een heleboel verschillende soorten aangeboren hartafwijkingen,
die van mij heet een VSD en daar vertel ik straks meer over.

Verworven hartafwijkingen

Je bent bij een verworven hartafwijking eerst helemaal gezond, maar door
virusinfectie van het hart ontstaan hartafwijkingen.

Hartoperaties

Er zijn twee manieren van opereren:

Een open hartoperatie

Het hart wordt stil gelegd om je goed te kunnen opereren, je komt dus aan de
hart-longmachine. De hart-longmachine neemt de functie van het hart en de
longen over zo lang als de operatie duurt. Na de operatie wordt het echte
hart weer op gang gebracht en moet de functie van de machine dan weer over
gaan nemen.
Een open hartoperatie wordt in 75% van alle operaties gedaan.

Een gesloten hartoperatie

In 25% van de hartoperaties wordt het hart tijdens de operatie niet stil
gelegd. De hart-longmachine wordt dan ook niet gebruikt.

VSD (Ventrikel Septum Defect)

Voordat ik kan vertellen wat een VSD is, leg ik eerst uit hoe een normaal hart werkt.
Om goed te kunnen werken heeft een hart drie dingen nodig:

  • zuurstof
  • energie
  • brandstof

Door het bloed worden deze drie stoffen door het hele lichaam gebracht, want het bloed stroomt door je hele lichaam. Het bloed wordt rondgepompt door de hartspier.
Een hart van een volwassen mens klopt 70 keer per minuut, bij baby’s klopt het hart tussen de 100 en 140 keer per minuut.

Het bloed wat door ons lichaam heen geweest is, heeft geen zuurstof meer en komt bij het hart via de onderste en bovenste holle ader. We noemen dit zuurstof arm bloed en het heeft een beetje een blauwe kleur. Dit bloed verzamelt zich in de rechterboezem van je hart. Dan wordt het door een klep in de rechterkamer gelaten en de rechterkamer pompt het bloed naar de longslagader. De longslagader splitst zich in tweeën, één voor de linker en één voor de rechterlong. In de longen wordt het zuurstofarme bloed weer zuurstofrijk gemaakt, nu wordt het ook weer helder rood van kleur. Via verschillende aders stroomt het bloed weer terug naar het hart en komt in de linkerboezem samen. Vanuit hier gaat het bloed naar de linkerkamer en deze pompt het naar de aorta (= lichaamslagader en loopt door je hele lichaam)
Het zuurstofrijke bloed kan nu opnieuw gebruikt worden als het door het lichaam stroomt. (Dit heet circuleren)
Verschillende kleppen tussen de boezems, kamers en aorta zorg ervoor dat het bloed niet terug kan stromen. Tussen de twee kamers zit een tussenschot, wat ervoor zorgt dat zuurstofrijk bloed en zuurstofarm bloed niet door elkaar stromen. Het bloed blijft gescheiden.

Wat is een VSD (Ventrikel Septum Defect)

  • Een VSD is een aangeboren hartafwijking. Het is een gaatje in het hart.
  • Ventrikel is het Latijnse woord voor kamer.
  • Septum betekent tussenschot.
  • Defect betekent in de medische wereld gat.

Als je dus weet wat de moeilijke woorden betekenen, weet je ook wat een VSD is: Een gat in het tussenschot tussen de twee kamers.

Bij een VSD gaat het bloed van de linkerkamer, door het gat in het tussenschot naar de rechterkamer. Dit komt omdat het bloed uit de linkerkamer met veel meer kracht rondgepompt wordt dan het bloed in de rechterkamer.
Bloed in de linkerkamer moet het hele lichaam nog door, daar is kracht voor nodig.
Bloed in de rechterkamer wordt alleen naar de longen gepompt, om weer zuurstofrijk te worden.
Het bloed wordt dus met veel kracht door het gaatje geduwd, dit veroorzaakt bruisen. Het lijkt op water in een rivier wat door een nauw stuk van de rivier moet. Dit bruisende geluid is aan de buitenkant van het lichaam te horen als een ruis. Bij mij kun je dat heel goed horen en voelen, zelfs door de kleren heen.
Wie dat wil mag dat aan het einde van de spreekbeurt voelen. Na de operatie is dit geluid weg.
Het probleem bij een VSD is , dat er zuurstofrijk bloed uit de linkerkamer naar de rechterkamer gaat en niet door het lichaam stroomt. Ik krijg dus minder zuurstofrijk bloed door mijn lijf dan jullie. Dit zuurstofrijke bloed gaat naar de longen en gaat dan weer door het hart naar de linkerkamer. Deze cirkel is te klein, het bloed moet ook door het lichaam gaan.
Doordat er te weinig zuurstofrijk bloed door mijn lichaam gaat en de hartklep steeds meer bloed naar de rechterkamer laat gaan, kan ik heel erg moe worden en dan dus niet meer zoveel sporten en spelen als ik nu doe.
Daarom moet het gat tussen de twee kamers dicht gemaakt worden.

De operatie

Voordat je geopereerd wordt, worden er allerlei onderzoeken gedaan.

Er wordt een hartfilmpje gemaakt, dan krijg je allemaal plakkertjes op je borst en daar maken ze draadjes aan vast die het filmpje maken, je kunt dat filmpje dan op een monitor zien en ze kunnen hem ook uitprinten.

Ook wordt er een hartecho gemaakt, ze smeren dan gel op je borst en gaan dan met een apparaatje heen en weer, dit geeft je hart weer op een scherm van een computer. Ze kunnen dan je hart van alle kanten bekijken en meten.

Als de uitslagen van deze onderzoeken duidelijk zijn beslissen de doktoren (cardiologen) wat er moet gebeuren.

Bij mij zagen de doktoren 6 weken geleden dat het gat dat ik tussen de twee kamers heb, er voor zorgt dat de hartklep gaat zakken. Het gat zit vlak onder de aorta en de klep bij de aorta trekt zich vacuüm in het gat. Dit zorgt ervoor dat er bloed uit de aorta naar de linkerkamer stroomt en dat mag niet. Ook stroomt er bloed van de linkerkamer naar de rechterkamer en dat is ook niet de bedoeling. Het gat moet dus worden dichtgemaakt om te voorkomen dat er beschadiging van de hartklep en lekkage ontstaat.

Bij het dicht maken van het gat (VSD) maken ze het borstbeen open. (dus de voorkant). De hart-longmachine wordt bij deze operatie gebruikt. Het VSD wordt dicht gehecht of er wordt een stukje kunststof in geplaatst. We hebben nog niet gehoord hoe het bij mij gaat.

Na de operatie moet ik een paar dagen naar de intensive care, maar als alles goed gaat ben ik waarschijnlijk met een week al weer thuis.

Vragen

  1. Wat betekent VSD? Ventrikel Septum Defect
  2. Wat heeft je hart nodig om goed te kunnen werken? Zuurstof, Brandstof, Energie
  3. Hoeveel kinderen worden er per jaar ongeveer met een hartafwijking geboren? 1600
  4. Wijs de plek aan op de tekening waar bij mij het gat zit.
  5. Welke onderzoeken doen ze voordat je geopereerd moet worden? Hartfilmpje

HartechoInformatiemateriaal, incl. plaatjes, kun je aanvragen bij de Nederlandse Hartstichting

 

2 Responses to “VSD (Ventrikel Septum Defect)”

  1. goed voor mensen die hun spreekbeurt hierover doen maar mij boeit dit niks