ZUID-AFRIKA

door

Aysa Peters

 

Waarom Zuid-Afrika?

Ik heb Zuid-Afrika gekozen omdat we er zelf naar toe gaan.

 

De ligging:

Zuid-Afrika grenst in het oosten aan de Indische Oceaan en in het westen aan de Atlantische Oceaan. De buurlanden zijn: Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. En midden in Zuid-Afrika ligt het land Lesotho.

 Zuid-Afrika ligt op het Zuidelijk halfrond. Dat betekent dat het ten zuiden van de Evenaar ligt. Aan het begin van de lente en de herfst staat de zon precies boven de evenaar. Als je onder de kreeftskeerkring woont heb je in juni de zon precies boven je staan en als je onder de steenbokskeerkring woont heb je in december de zon boven je staan. En als je precies onder de zon staat heb je bijna geen schaduw. De seizoenen zijn in Zuid-Afrika dus precies andersom dan bij ons. In onze winter is het daar zomer en als het bij ons lente is, is het daar herfst.

Het betekent ook dat bij ons om 12 uur de zon in het zuiden staat en in Zuid-Afrika staat de zon om 12 uur in het noorden. En hij draait ook precies de andere kant op, dus tegen de klok in, terwijl hij hier met de klok meedraait. Eigenlijk draait de zon niet om de aarde, maar de aarde om de zon. Maar het lijkt voor ons of de zon om de aarde draait. In Zuid-Afrika is het gemiddeld veel warmer dan bij ons, ongeveer zoals in Zuid-Frankrijk.

 

Het land:

Zuid-Afrika is net zo groot als Frankrijk, Italië, Duitsland, België en Nederland samen. En er wonen 41 miljoen mensen, dat is ongeveer 2,5 keer zoveel als in Nederland.

Er worden 11 verschillende talen gesproken: Zulu, Xhosa, Afrikaans, Pedi, Engels, Tswana, Zuid-Sotho, Tsonga, Swazi, Venda, Ndebele. Afrikaans lijkt het meest op Nederlands en dat komt omdat de Nederlanders vroeger in Zuid-Afrika zijn geweest. Maar daar heb ik het straks nog wel over. In ieder geval kan je in Zuid-Afrika op de meeste plaatsen wel met Engels of Afrikaans terecht.

Zuid-Afrika heeft 9 provincies en er zijn 3 hoofdsteden. Pretoria (bestuurlijk), Bloemfontein (rechterlijke macht) en Kaapstad (administratief).

 

Geschiedenis:

Al tienduizend jaar wordt het land bewoond door Bosjesmannen. Tussen de 15e en de 17e eeuw kwamen er mensen uit Europa. Die moesten namelijk langs Zuid-Afrika varen als ze naar India gingen.Ongeveer in 1650 werd Kaap de Goede Hoop door de Nederlanders ingepikt en in de 19e eeuw kwamen ook de Engelsen. Er waren veel oorlogen tussen de Nederlanders, de Engelsen en de oorspronkelijke bewoners. De Engelsen wonnen uiteindelijk en vonden dat Zuid-Afrika eigenlijk een deel van het Engelse rijk was geworden. Nu hoort Zuid-Afrika niet meer bij Engeland.

Na de tweede wereldoorlog begon de Apartheid. Apartheid betekent dat er wetten werden gemaakt die verschil maakten tussen de zwarten, de blanken, de kleurlingen en de aziaten in het land. De blanken waren de baas en bepaalden van alles voor de anderen, bijvoorbeeld waar ze naar school mochten en of ze wel of niet met een bus mee mochten en of ze in een restaurant mochten of in bepaalde winkels. De zwarten werden steeds armer en de blanken steeds rijker, want de blanken kregen het beste onderwijs, de beste banen, de beste huizen en de zwarten hadden bijna geen rechten meer. Zo ontstonden ook de krottenwijken waar zwarten wonen. Die noemen ze ´townships´. Dat zijn buitenwijken van de grote steden waar heel veel zwarte mensen wonen in krotten van karton en golfplaat. Soms wonen ze wel met z´n tienen in 1 kamertje. Een bekende krottenwijk is Soweto bij Johannesburg.

 

Er was veel verzet tegen de Apartheid. In 1991 werden de laatste Apartheidswetten afgeschaft. In 1994 werd Nelson Mandela president van Zuid-Afrika. Hij had eerst 30 jaar gevangen gezeten omdat hij de leider was van een partij die zich verzette tegen de onderdrukking van de zwarten.  Hij kreeg in 1994 ook de Nobelprijs voor de vrede, samen met president De Klerk, die begonnen was met de afschaffing van de Apartheid. Tegenwoordig is Mbeki de president sinds 1999. De Apartheid is officieel wel afgeschaft, maar in Zuid-Afrika merk je nog steeds dat er wel veel wordt gediscrimineerd op huidskleur.

 

Toerisme:

Er gaan steeds meer toeristen naar Zuid-Afrika.
Rondreizen in Zuid-Afrika is een goede manier om het land te leren kennen. Als je een Rondreis Zuid-Afrika maakt dan zie je veel mooie dingen, zoals de natuur, leeuwen, olifanten, bergen en meren. Veel mensen maken een privé rondreis door Zuid-Afrika, maar je kan ook deelnemen aan een groepsrondreis. Met een Groepsrondreis Zuid-Afrika reis je dan met een gezellige groep door het land.

Er zijn prachtige stranden, het is vaak mooi weer en er zijn veel wildparken waar je op safari kunt gaan. Het bekendste wildpark is het Krugerpark. Dat park is zo groot als heel België en er leven heel veel wilde beesten. Als je naar het Krugerpark gaat is het leuk als je de ´grote vijf´ ziet. Zo worden de bekendste vijf grote beesten genoemd, namelijk olifanten, leeuwen, buffels, luipaarden en neushoorns. Maar giraffen horen er volgens mij ook bij want die zijn ook groot en die zie je daar ook. Verder zijn er ook wildparken met krokodillen, zebra´s, olifanten waar je met paarden tussen kunt gaan rijden, struisvogels waar je op kunt rijden en enge spinnen en slangen.

In de Indische oceaan kun je ook dolfijnen en walvissen zien en je kunt er zwemmen tussen de pinguins, als je maar uitkijkt voor de haaien, want die zijn er ook.

 

 Afrikaanse woorden:

Afrikaans lijkt veel op Nederlands, maar er zijn toch ook wel verschillen:

Afrikaans

Nederlands

Rekenaar

Computer

Kameelperd

Giraf

Drukspyker

Punaise

Hijsbakkie

Lift

Melkschommel

Milkshake

Braai

Barbecue

Robot

Stoplicht

 

 

 

 

En er zijn veel plaatsen met Nederlandse namen, zoals Gouda, Amsterdam, Ermelo, Utrecht, Middelburg.

 En ik ga over 6 dagen naar Zuid-Afrika.

  

Aysa Peters (groep 6 De Carrousel)

11 april 2003

Terug naar spreekbeurten