Zweten

Inleiding

Hallo allemaal ik houd mijn spreekbeurt over zweten ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er niet zoveel over wist en het wel interessant leek ik vond het leuk om er aan te werken. Ik hoop dat jullie het ook leuk vinden.

Inhoud

  • Punt 1 Waarom zweten wij?
  • Punt 2 Hoe werkt zweten?
  • Punt 3 Te veel of te weinig zweet
  • Punt 4 Zweetkakkies
  • Punt 5 Deodorant
  • Punt 6 Quiz

Waarom zweten wij?

Zweten noem je met een duur wordt transpireren. Iedereen zweet maar waarom nou eigenlijk?

Ons lichaam is gemiddeld zo’n 37 graden. Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Heb je het warm, span je je in of ben je gespannen, dan word je warmer. Doordat je zweet laat je lauw water los dat verdampt. Daardoor koel je af en hou je je lichaam op tempratuur. Gemiddeld zweet een mens 600 tot 900 ml per dag. Ook als je niets doet of als je slaapt gaat het zweten gewoon door. Op warme dagen en bij inspanning verlies je nog veel meer. Het klinkt een beetje gek, maar als je niet zou zweten zou je bloed zegmaar gaan koken en zouden jou hersenen dus smelten.

Alle zoogdieren kunnen zweten. De mensen hebben zo’n 2 tot 5 miljoen zweet klieren. Die komen over de hele huid voor. Per cm2 wisselt het aantal zweetklieren van 120 tot 620. Op de voetzool zijn de meeste zweetklieren 2-5 miljoen. Zweet bestaat voor 99% uit water en voor 1 procent uit zout. Als je bijvoorbeeld aan je arm likt als je het warm hebt proef je ook een beetje een zoute smaak. Rond je zweetklieren liggen spiercellen deze cellen knijpen het vocht naar buiten. Zo komt het zweet op de huid. Het zweet wat op je huid ligt verdampt. Door het verdampen koelt ons lichaam af, maar het zout blijft liggen op de huid dat blijf je dus proeven!!! Het wegvegen van zweet heeft geen zin. Je blijft dan warm en je lichaam gaat dan opnieuw zweten tot je bent afgekoeld.

En op een warme dag is het belangrijkste: goed drinken!

Hoe werkt zweten?

Zweten doen we dus de hele dag om onze lichaamstemperatuur op de goede warmte te houden. Er zijn 2 soorten zweetklieren: de Eccriene zweetklieren en de Apocriene zweetklieren. Eerst vertel ik wat over de Eccriene zweetklieren.

De Eccriene zweetklieren komen over de hele lichaam voor. Die zweetklieren hebben een grote rol bij het op warmte houden van de lichaamstemperatuur. Het zweet uit deze zweetklieren stinkt niet. Wat de Eccriene zweetklieren nog meer doen is het vochtig maken van de handpalmen zodat je een betere grip op iets krijgt. Maar als je teveel zweet op je handpalmen, gaat de grip verloren. Wat kan helpen bij zweten is een stille ventilator die je helpt verkoelen door lucht te blazen. Zweet stijgt hierdoor op wat verkoeling geeft op het lichaam.

De Apocriene zweetklieren komen maar op een paar plekken op je lichaam voor.

Bij de oksels, rond je tepels en rond je poepgat. Deze zweetklieren ontwikkelen pas als je de pubertijd ingaat. Dat komt door je geslachtshormonen. Als het vocht op de huid komt is het geurloos maar later komen er bacteriën en schimmels op. De bacteriën en schimmels zij dol op het zout en het vocht. Doordat zij erbij komen gaat het stinken. Dit zweet komt bijna nooit voor als je je inspant of bij emoties. Bijna alleen als je het warm hebt.

De zweetlucht kan wel emoties brengen…………
En die emoties zijn meestal niet erg positief!

Te veel of te weinig zweet

Ik ga eerst wat vertellen over teveel zweten.

Bij 1 op de 100 Nederlanders werkt het deel van het zenuwstelsel die zweet produceert niet goed. Deze mensen gaan dan extreem veel zweten terwijl er daarvoor dan geen reden is. Dit heet met een duur woord hyperhidrosis. Overmatig zweten kan ook door ziektes komen of door bijvoorbeeld medicijnen, overgewicht, of stress. Hyperhidrosis komt over het hele lichaam voor maar zeker bij de handen, voeten, oksels en gezicht. Mensen die overmatig zweten zijn gevoeliger voor huidinfecties en -irritaties omdat de huid bijna altijd vochtig is. Mensen die veel zweten schamen zich voor hun overmatig zweet. Zeker bij de oksels.

Dingen die tegen hyperhidrosis helpen zijn:
Elektrotherapie, Operatie van de zenuwknopen, Botuline injecties en voor de oksels Miradry.

Botuline verzwakt de spieren en wordt via een injectie gegeven. Je zweet dan maximaal 3 tot 6 maanden niet meer op die plekken.
Ik vertel nu wat over te weinig zweten.

Te weinig zweten heet met een duur woord hypohidrosis. Niet zweten heet anhidrosis. Bij alle twee is er iets kapot in het zenuwstelsel.

Als je het warm krijg geeft je lichaam een soort reactie door aan je hersenen, om te zeggen dat je moet gaan zweten. Als je anhidrosis of hypohidrosis heb is er iets kapot waardoor je hersenen het bericht niet goed ontvangen. Dus dan ga je ook niet zweten. Je krijgt het dan heel warm. En krijg je lichte koorts. Als het heel warm is en je wordt nog warmer, stijgt de koorts snel. Je moet jezelf dan laten afkoelen met lauw water, een ventilator of een ijszak. Als je niet afkoelt kan je erg ziek worden.

Ik laat straks 2 plaatjes zien van 2 oksels. Beide oksels worden met jodium ingesmeerd. Het jodium geeft een bruine kleur op de huid. Jodium en veel water wordt zwart. Bij het eerste plaatje heeft iemand hyperhidrosis. Doordat daar ook jodium op werd gesmeerd kreeg die oksel een zwart- blauwige kleur. De andere oksel is behandeld met Botuline. Daar gebeurt er niets. zweetproef, voor therapie

zweetproef na Botox, de huid is vrijwel geheel droog

zweetproef, voor therapie zweetproef na Botox, de huid is vrijwel geheel droog

Zweetkakkies

De meeste schoenen en gympen zijn dicht. Dus als jij daar met je voeten in gaat en je gaat zweten. Dan kan het zweet niet verdampen dus het zweet blijft in je schoen zitten. Er komen dan allemaal bacteriën en schimmels bij die ook niet weg kunnen. Zo krijg je zweetvoeten

In Amerika houden ze elk jaar een wedstrijd die “rotte gympen” heet. Je moet je stinkende gympen aan de jury laten ruiken en degene die het meeste stinkt heeft gewonnen!!

De winnaar krijgt als prijs een nieuwe paar gympen.

Deodorant

Het zweet zelf ruik je niet maar doordat er bacteriën en schimmels bij je zweet komen gaat het stinken. Je hebt 2 soorten deo’s. de ene het met een duur woord anti-perspirant. Deze deo maakt de zweetkliertjes een beetje dicht zodat je minder gaat zweten. Maar je moet zweten om je lichaam op lichaamstemperatuur te houden dus dan is het niet handig om je zweet af te remmen. Dat is alleen handig als je hyperhidrose heb.

Er is ook nog een ander soort Deo die de meeste mensen gebruiken. Deze Deo remt het zweten niet af. Je smeert of spuit dan een lekkere geur op je oksel, zodat je de vieze zweetlucht dan niet meer ruikt. Ook dood je met deze Deo de bacteriën en schimmels Deo blijf niet 24 uur werkzaam, maar er zijn wel deo’s die ong. 14 uur voor je werken. Lang genoeg dus om je een hele dag “fris” te voelen. Je hebt ook voeten Deo dat is hetzelfde alleen dan voor je voeten!

Ik heb jullie die handschoenen laten aan doen om te laten zien dat je het zweet ziet zitten als het niet kan verdampen.

Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen?

Vragen

  • 1. hoeveel zweet je gemiddeld?
  • 2. hoeveel zweetklieren heeft een mens?
  • 3. hoe heten de twee verschillende soorten zweetklieren?
  • 4. welke twee dingen brengen die vieze geur?
  • 5. hoeveel Hollanders hebben hyperhidrosis?
  • 6. hoe heet de Deo die het zweten afremt?
  • 7. wat krijg je als prijs als je in Amerika de “rotte gympen” wedstrijd wint?
  • 8. hoe heet het als je NIET zweet?
  • 9. welke drie dingen helpen tegen hyperhidrosis?
  • 10. van hoeveel tot hoeveel zweetklieren zitten er op 1cm2?
 

3 Responses to “Zweten”

  1. sasaaaaaaaaaaaayapm

    ik vind dit heeel intersant ondewerp omadt ik er ook zelf last heb van overmatig zweten